Pasionirana jahačica
0

Američka glumica želi kupiti konja zbog kojeg se desio skandal na Olimpijskim igrama

H. H.
Konj "Saint Boy" je odbijao naredbe zbog čega ga je šakom udarila Kim Raisner (Foto: Twitter)
Konj "Saint Boy" je odbijao naredbe zbog čega ga je šakom udarila Kim Raisner (Foto: Twitter)
Američka glumica Kaley Cuoco (35), zvijezda humorističke serije "Teorija velikog praska" (Big Bang Theory), izrazila je želju da kupi konja "Saint Boy" zbog kojeg se desio skandal na minulim Olimpijskim igrama u Tokiju, a u kojem su učestvovali moderna petobojašica Annika Schleu i njena trenerica Kim Raisner.

Pomenuti konj odbijao je naredbe i Schleu je ostala bez bodova, a samim tim i bez šansi za medalju. Njemačka olimpijka je čak i počela plakati tokom nastupa zbog neposlušnosti konja, ali pored svih napora, ništa nije mogla uraditi.

Pokušala je reagovati i njena trenerica Kim Raisner. Prvo je glasno pozivala Schleu da jače šiba konja, što se čulo i u prijenosu, a zatim je i sama šakom udarila konja iznad stražnje noge, što je suprotno pravilima.

Raisner je zbog toga diskvalifikovana, a šef njemačkog olimpijskog tima Alfons Hoermann zatražio je hitnu promjenu pravila u modernom petoboju.

Sve to izazvalo je veliki skandal, oglasile su se brojne organizacije za zaštitu životinja, a sada je i Cuco kao pasionirana jahačica komentarisala ovaj "odvratni" incident, kako ga je okarakterisala na Instagramu.

"Jahačica i njena trenerica trebali bi se sramiti. Oni su sramota za takmičare u jahanju konja. Kupit ću ovog konja i ponuditi mu život kakav je trebao imati. Odredite cijenu ”, napisala je glumica, što su prenijeli brojni mediji.

Podsjetimo, moderni petoboj je sport koji se sastoji od pet posebnih disciplina - mačevanja, plivanja, jahanja, streljaštva i trčanja.

Takmičari u modernom petoboju jašu konje s kojima se prije nisu susreli, a uspostavljanje povjerenja sa životinjom u kratkom vremenskom periodu, smatra se dijelom takmičarskog izazova.