Atletika
196

Amel Tuka najavio Sportske igre Oaze: Pružimo ruku prijateljstva osobama s invaliditetom

Piše: D. B.
(Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka najavio je ovogodišnje Sportske igre Oaze koje će se održavati u Sarajevu od 6. do 9. oktobra na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u Dvorani "Ramiz Salčin“ na Mojmilu, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko“, u sportskoj dvorani "Dobrinja", u dvorani "Vistafon sport klub – Otoka" te kuglani hotela Radon plaza.

Povodom Sportskih igara Oaze danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktor Udruženja Oaza Armin Smajlović, direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić-Selimović i ambasador Sportskih igara Oaze, najbolji bh. atletičar Amel Tuka.

"Sportske igre Oaze se u Sarajevu održavaju već šest godina i dostigle su visok nivo. Pozivamo građane da nam se pridruže na borilištima i gledaju takmičenja u osam sportova. Takmičenja traju četiri dana i to u nogometu, košarci, plivanju, atletici, stonom tenisu, boćanju, kuglanju i MATP-u, programu za osobe sa višestrukim smetnjama. Zemlje učesnice su BiH, Hrvatska, Srbija, Italija, Crna Gora, Makedonija, Švedska, Slovenija i Saudijska Arabija, a imamo više od 500 takmičara", izjavio je Smajlović.

Cilj Sportskih igara Oaze je promocija uspjeha osoba s intelektualnim poteškoćama i njihovo uključivanje u društvo i sport.

"Hvala svima, posebno Udruženju Oaza, koje je prepoznalo značaj i cilj olimpijade, a to je promocija sportskih rezultata, trenažnog procesa i uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u normalne tokove života. Sportske igre Oaze i Specijalna olimpijada pokazuju da se sve više jača ovakav rad i uključivanje osoba s teškoćama u sport. Ambasador Specijalne olimpijade Asmir Begović je promovisao mogućnosti osoba s invalidetom, a Amel Tuka je ambasador Sportskih igara Oaze. On je pomagao ranije te će nastaviti pomagati i motivisati sportaše da u granicama svojih mogućnosti postižu dobre rezultate. Promovisat ćemo njihove uspjehe i želju da se nađu na sportskim terenima", rekla je Delić-Selimović.

Tuka se zahvalio svima koji podržavaju igre te je pozvao građane da dođu na borilišta i podrže sportiste.

"Hvala svima koji podržavaju ovaj projekt. Veoma sam ponosan što sam dio ove priče, odmah sam pristao na poziv da budem ambasador. Osobe sa intelektualnim poteškoćama su dio društva i zaslužuju pažnju, imamo odgovornost prema njima. Želim dati svoj doprinos, drago mi je što sam ovdje s divnim ljudima. Hvala i medijima koji prate sve ovo, uz njih je lakše. Otvaranje igara je u 19:00 sati u Dvorani Ramiz Salčin pa pozivam sve one koji mogu doći, kako bismo zajedno podržali sportiste. Oni će se lijepo osjećati kada vide ljude oko sebe koji ih vole i podržavaju. U petak u 10:00 sati u Centru "Safet Zajko" će biti održano takmičenje u atletici", kazao je Tuka.