sport
0

Amel Mekić na SP u Rio de Janeiru

FENA
Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u judou, koje će se od 13. do 16. septembra održati u brazilskom Rio de Janiru, Bosna i Hercegovina će imati samo jednog takmičara - Amela Mekića, u kategoriji do 100 kg. Dvadesetšestogodišnjem članu sarajevske Bosne to će biti najznačajniji međunarodni nastup ove godine. Iako još uvijek nije sanirao povredu zadnje lože, koju je zadobio u polufinalnoj borbi prije mjesec dana na Univerzijadi u Bangkoku, Mekić s optimizmom očekuje nastup u Brazilu.

"Konkurencija će biti izuzetno jaka. Cilj mi je da u slučaju povoljnog žrijeba ostvarim plasman do 5. mjesta, čime bi ispunio normu za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu", kazao je Mekić, koji je u ranijim nastupima na SP već zbilježio tri peta mjesta.

Mekićev trener i selektor reprezentacije Branislav Crnogorac ističe da je najbolji bh. judist u dobroj formi, što je pokazao i osvajanjem trećeg mjesta na Svjetskom kupu u Rimu, čime je upisao prve poene za postizanje olimpijske norme.

"Većinu protivnika koji su u krugu favorita za medalje Mekić je već pobjeđivao, uključijući i ovogodišnjeg evropskog prvaka prvaka Mađara Danijela Hadfija, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti", kazao je Crnogorac.

U Mekićevoj kategoriji do 100 kg prijavljeno je više od 50 najboljih svjetskih boraca, a naš takmičar će na borilište izaći već prvog dana prvenstva, 13. septembra.