sport
0

Amel Mekić izborio olimpijsku normu za Peking 2008.

FENA
Bosanskohercegovački judist Amel Mekić osvojio je peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u brazilskom Rio de Janeiru, čime je ostvario normu za nastup na olimpijskim igrama naredne godine u Pekingu.

Dvadesetšestogodišnji član sarajevske Bosne, koji je na SP-u bio naš jedini predstavnik, u kategoriji do 100 kg, u konkurenciji 50 boraca, zabilježio je pet pobjeda i bio blizu osvajanja bronzane medalje.

Mekić je na startu takmičenja savladao predstavnika Srbije Rjua Mijalakovića, zatim Andrewa Pranglea iz Novog Zelanda, a u 3. kolu je poražen od Britanca Petera Kusinsa. U repasažu Mekić je ostvario tri pobjede nad Irancem Eksenom Rjabijem, zatim Litvancem Vilinsansom Egedijom te u polufinalu repasaža nad Uzbekistancem Otrkirom Kurbanovom.

U borbi za bronzu Mekić se sastao s aktualnim evropskim prvakom Mađarom Danijelom Hadfijem, kojeg je već savladao prije dva mjeseca na turniru Svjetskog kupa u Rimu, kada je osvojio bronzu. Iako je tokom takmičenja nastupao s povredom zadnje lože, koju vuče još od Univerzijade u Bangkoku, naš predstavanik tokom većeg dijela borbe imao je prednost koju je izgubio u posljednjim minutama meča.

Osvajanjem petog mjesta na svijetu Mekić je ponovio svoj uspjeh ostvaren prije pet godina i tako izborio svoj treći nastup na olimpijskim igrama, nakon Sydneya i Atine.

On je treći bosanskohercegovački sportist s ostvarenom olimpijskom normom, nakon bacača kugle Hamze Alića i maratonke Lucije Kimani.