Judo
0

Amel Mekić i Larisa Cerić na SP u Rotterdamu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U holandskom Rotterdamu od 25. do 30. augusta bit će održano Svjetsko prvenstvo u judou, na kome će u konkurenciji 430 najboljih svjetskih judista i judašica iz 104 zemlje boje Bosne i Hercegovine braniti Amel Mekić i Larisa Cerić.

Dvadesetosmogodišnji član Judo kluba Bosna u dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima ima osvojena tri peta mjesta (2001. u Muenchenu, 2003. u Osaki i 2007. u Rio de Janeiru).

Najperspektivnija bh. sportašica, 18-godišnja članica JK Travnik Larisa Cerić najbolji rezultat u karijeri zabilježila je ove godine kada je na Mediteranskim igrama u Pescari osvojila srebro, dok je prošle godine osvojila titulu prvakinje Balkana, kao i peto mjesto na Evropskom juniorskom prvenstvu u Varšavi.

U Mekićevoj kategoriji do 100 kg prijavljeno je 36 boraca, dok će u najtežoj ženskoj kategoriji više od 78 kg Larisa Cerić nastupiti u konkurenciji 20 takmičarki.

Oboje naših predstavnika na tatami dvorane "Ahoy", koja prima 10.000 gledalaca, izaći će u nedjelju (30. augusta), posljednjeg takmičarskog dana.

Prvenstvo je ove godine zbog obimnog programa i velikog broja učesnika produženo na pet dana. Kvalifikacije će svakog dana (od srijede) počinjati od 9.00 sati, dok su finala na programu od 14.00 sati.

Svjetska prvenstva, koja su se u zadnjih nekoliko desetljeća održavala svake druge godine, od takmičenja u Rotterdamu će se ponovo održavati svake godine.