Dan sporta
0

Ambasador Katara sutra će odigrati prijateljsku utakmicu sa sarajevskim školarcima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ambasador Katara u BiH Sultan bin Ali Al-Khater i uposlenici Ambasade 12. februara će odigrati prijateljsku fudbalsku utakmicu s učenicima Osnovne škole "Avdo Selimović" u Buća Potoku i na taj način proslaviti Dan sporta koji je zvanični praznik u Kataru.

Inače, Dan sporta se obilježava drugog utorka u februaru. Ambasador će prije utakmice, koja počinje u 12 sati, učenicima uručiti simbolične poklone – 100 majica, 100 kačketa i 40 lopti za fudbal, košarku, rukomet i odbojku.

Katar će 2022. godine će biti domaćini Svjetskog fudbalskog prvenstva. Godine 2015. su bili domaćini Azijskog fudbalskog prvenstva (AFC), najvišeg fudbalskog takmičenja na reprezentativnom nivou za područje Azije. AFC se ove godine održavao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a Katar je osvojio prvo mjesto.

I u drugim sportovima postižu dobre rezultate. Mutaz Essa Barshim je azijski rekorder u skoku u vis i osvajač zlatne medalje na Svjetskom atletskom šampionatu u Londonu 2017.godine. U rukometu su prvaci Azije, a Katarčanin Nasser Al-Attiyah je aktuelni reli prvak utrke Pariz-Dakar.

Koliko Katar ulaže u sport dokaz je Aspire Academy, jedan mali sportski grad pored Dohe. Aspire Academy je osnovana 2004. godine s ciljem da se pronađu i razviju najbolji mladi katarski sportisti, kao i da im se osigura kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje.

Pod svježim utiscima osvajanja AFC-a i jakim sentimentom prema sportu, Ambasada u BiH će sa zadovoljstvom obilježiti svoj državni praznik Dan sporta u sarajevskoj osnovnoj školi Avdo Smailović.