Selektor otvoreno
174

Amar Njemčević: BiH ima idealan prirodni kapacitet za brdski biciklizam

Piše: Edin Isanović
Brdski biciklizam je relativno mlad sport koji se prvi put u svojoj pravoj formi pojavio 70-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u, tačnije u Californiji. U BiH u posljednje vrijeme ima sve više zaljubljenika.

Amar Njemčević, selektor bh. tima za brdski biciklizam, u razgovoru za Klix.ba govorio je o svojim počecima u ovom sportu, planovima za budućnost, perspektivi i najboljoj bh. biciklistkinji Lejli Tanović. Na početku je istakao kako Klub brdskog biciklizma Puls egzistira od 2007. godine.

''U tom klubu funkciju trenera preuzeo sam početkom 2009. godine. Brdski biciklizam ima više disciplina, ali sigurno da je najinteresantnija XCO cross country olympic, što je ujedno i olimpijska disciplina. Utrke su kružne i zahtijevaju izuzetnu fizičku pripremljenost za savladavanje teških uspona, ali i veoma dobru tehniku za vožnju na tehničkim spustovima'', kazao je Njemčević.

Početkom godine Amar je izabran za selektora BiH na četverogodišnji ciklus koji traje do olimpijskih igara u Tokiju. Osim funkcije selektora reprezentacije, trener je i UCI tima SMF iz Grčke.

''Početkom godine angažovan sam na mjesto trenera UCI SMF tima iz Grčke i najtrofejnijeg MTB kluba iz Makedonije, a trenutno sam jedini trener iz BiH angažovan u UCI profesionalnom timu. Nakon toga sam dobio povjerenje Biciklističkog saveza BiH za mjesto selektora MTB reprezentacije za naredni četverogodišnji olimpijski ciklus. Svakako, to je velika čast, ali i obaveza, jer finansijska situacija u bh. sportu je loša. Prvi plan aktivnosti imamo već krajem sedmice, kada je zakazano okupljanje reprezentacije pred državno prvenstvo u Vitezu. Taj period ćemo iskoristiti kao kratke pripreme za Balkansko prvenstvo u Grčkoj sredinom mjeseca. Dugoročni plan je razvoj takmičara iz mlađih kategorija putem sistemske podrške od BISABiH-a, ali i matičnih klubova. Zadatak je da od mlađih kategorija uz veliko zalaganje i rad dobijemo respektabilnu MTB reprezentaciju na međunarodnoj biciklističkoj sceni'', napominje selektor.

Naglašava da je perspektiva ovom sportu u BiH izuzetno dobra.

''Bosna i Hercegovina posjeduje izuzetan prirodni kapacitet koji je idealan za bavljenje brdskim biciklizmom. Uz podršku lokalnim MTB klubovima moguće je organizovati takmičenja na planinskim lokacijama po čitavoj BiH. To će privući veliki broj međunarodnih takmičara, ali i turista. Jedna od takvih je Treba DH utrka u downhill disciplini koja se održava 20. augusta na Trebeviću'', kaže naš sagovornik.

Podvlači kako su za jedan lijep dan u prirodi s prijateljima i porodicom potrebni bicikl, kaciga i dobra volja. Kao trener najbolje bh. biciklistkinje Lejle Tanović otkrio nam je kako je tekla karijera ove sportašice i njene planove za naredni period.

''Osam puta državna prvakinja BiH Lejla Tanović je počela trenirati 2010. godine i svoju prvu utrku vozi naredne sezone gdje osvaja prvo mjesto. Nakon toga smo uložili izuzetan trud i rad svakodnevno na treninzima da bi postepeno osvajala bolje pozicije na UCI utrkama i sve više UCI bodova. U sezoni 2015. godine potpisuje za prvi profesionalni tim iz Turske za kojeg nastupa dvije godine, a ove godine smo potpisali drugi profesionalni ugovor za UCI SMF tim iz Grčke. Lejla do sada u karijeri ima osvojenih 18 UCI medalja i tri pobjede na UCI utrkama te je jedina bh. biciklistkinja s osvojenim medaljama u elitnoj kategoriji. Također, Biciklistički savez BiH ju je proglasio najuspješnijom biciklistkinjom naše države, a pored ovog velikog priznanja izuzetna je čast što je Lejla izabrana za mladu ambasadoricu Olimpijskog komiteta BiH. Nakon Balkanskog prvenstva gdje brani titulu prvakinje planiran je nastup na Evropskom prvenstvu u Italiji, a posljednja velika utrka u kalendaru za ovu sezonu je svjetski kup krajem augusta'', zaključio je Njemčević.

Vezani članci