Uspon na Himalaje
2.3k

Alpinistkinja Naida Avdić postala prva žena iz BiH koja se popela na vrh Ama Dablam

D. P.
Naida Avdić
Bh. alpinistkinja Naida Avdić popela se na vrh Ama Dablam. Ovime je postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja.

Naida je u noći sa srijede na četvrtak predvodila svoj tim, kao jedina žena, sve do samog vrha koji su dosegnuli u ranim jutarnjim satima. Iako je njen tim na početku brojao osam članova, njih petero je uspjelo doći do vrha.

"Potrebna je izuzetna fizička kondicija, ali mentalna snaga je najbitnija da se dođe do vrha. Imali smo relativno dobre uslove, ali je bilo vrlo hladno sa povremenim vjetrom. Ovo je zaista veliki uspjeh i ponosna sam i sretna što sam bez nekih većih problema uspjela da ispunim ovu svoju želju. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće da nisam bila fizički i psihički spremna i da nisam vjerovala u sebe. Put do vrha nije bio jednostavan, ali je vrijedilo svakog trenutka provedenog gore. Nadam se da sam ovime pokazala da je sve moguće ukoliko to stvarno želimo i da ću inspirisati i druge djevojčice i djevojke da se odvaže i krenu u ostvarenje svojih snova", poručila je Naida, koja je istakla i kako jedva čeka da se vrati svojoj porodici i kući.

Ovaj podvig uključivao je penjanje po stijenama, snijegu i ledu, kao i dugi pristup do baznog kampa. Sa vrha Ama Dablam Naida je imala prekrasan pogled na Everest, Lhotse i Makalu, a ovim usponom je pokazala svoju hrabrost, izdržljivost i ljubav prema planinama, kao i svoju posvećenost promociji bh. alpinizma i ženskog sporta.

Danas se Naida sa svojim timom vratila do Baznog kampa, a već sutra nastavljaju dalje. Naredna dva dana rezervisana su za pješačenje do Lukle, a u ponedjeljak poslijepodne je planiran let nazad do Beograda, odakle će se uputiti prema Sarajevu.

Ama Dablam, koji na nepalskom znači "Majčina ogrlica", visok je 6.812 metara i smatra se jednom od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu. Ovaj vrh je poznat po svojim strmim piramidama leda sa vertikalnim zidovima i oštrim, izloženim grebenima. Prvi uspon na Ama Dablam izveden je 13. marta 1961. godine, a od tada je postao omiljeni cilj alpinista širom svijeta.

Naida Avdić, koja je aktivna sportska penjačica i alpinistkinja već deset godina, svojim uspjehom ne samo da je postavila novi standard za bh. alpinizam, već se kvalifikovala i za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu. Njen uspon na Ama Dablam je dokaz da su snovi ostvarivi i da granice postoje samo da bi bile pomjerane.

Na ovaj uspon je krenula uz veliku podršku svoje porodice i prijatelja, ali i sponzora koji su omogućili da krene put Himalaja.