sport
0

Alen Muratović bilijar trenira i po osam sati dnevno

FENA
Alen Muratović (Foto: Klix.ba)
Alen Muratović (Foto: Klix.ba)
Mladi bosanskohercegovački igrač bilijara Alen Muratović osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete i juniore, koje je u početkom augusta okončano u Sarajevu.

Sedamnaestogodišnji bilijarski talenat do odličja je došao u disciplini "9 ball", te ostvario najveći uspjeh u ovom sportu u BiH, ali i najbolji juniorski rezultat kada je u pitanju region.

Upisan je u historiju Bosne i Hercegovine kao prvi igrač bilijara koji je osvojio odličje na prvenstvu Evrope. Uspjeh je pripisao satima treniranja i bezrezervnoj podršci trenera Senada Pehlivanovića koji ga je pratio i davao mu savjete tokom cijelog prvenstva.

"Mogu reći da se profesionalno bavim bilijarom, a jedan profesionalac trenira oko pet sati dnevno. Za proteklo evropsko prvenstvo u Sarajevu pripremao sam se dnevno po osam sati. Nije bilo lako, konkurencija je bila jaka", kazao je Muratović u razgovoru za Agenciju Fena.

Muratović se upoznao s bilijarom kao dvanaestogodišnjak i od tada njegova ljubav prema tom sportu ne jenjava. Trenutno nastupa za Bilijar klub Predator iz Sarajeva, čije boje brani na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Što se tiče samog sporta, naglasio je da se bilijar profesionalno u BiH igra tek nekoliko godina, ali da bh. igrači konstantno napreduju. Najboljih 16 seniorskih igrača u državi bore se svake godine za titulu, a najbolja dvojica nagrađeni su učešćem na prvenstvu Evrope.

"Igrači bilijara u BiH su dosta napredovali u odnosu na prošle godine. Bolji smo i kvalitetniji, možemo se nositi sa drugim zemljama Evrope. Dobili smo organizaciju prestižnih takmičenja poput juniorskog i seniorskog evropskog prvenstva, te Eurotoura na kojem nastupaju najbolji evropski igrači, a koji završava sutra u Sarajevu", objasnio je.

Od naredne sezone, koja počinje u septembru, Muratović će se oprobati u društvu seniora, pošto je prerastao juniorsku kategoriju. Vjeruje da će se dokazati i u toj konkurenciji, a san mu je predstavljati BiH na međunarodnoj sceni.

Muratović je preporučio svim zaljubljenicima u bilijar da se uključe u rad nakog od klubova koji djeluju na području BiH.

"Bilijar je dobar sport koji bih svima preporučio. Samo u Sarajevu djeluje šest bilijar klubova. Sport obuhvata dosta putovanja i druženja, ali definitivno nije jeftin. Za nabavku bilijar opreme potrebno je izdvojiti oko 3.000 eura, ali vrhunska oprema može biti i skuplja", upozorio je mladi igrač bilijara.

Osim državnog prvenstva BiH, Muratovića u narednom periodu očekuju pripreme za Eurotour koji će za dva mjeseca biti održan na Kipru. Dnevno ga očekuju sati treniranja, te potraga za sponzorima bez kojih perspektivni sportisti u BiH ne mogu uspjeti.