Aleksandaru Čaviću nagrada "Tomislav Trojak" za najbolju sportsku fotografiju u BiH

Piše: A. K./Klix.ba
30.1.2019. u 19:56
9
5
Aleksandaru Čaviću nagrada "Tomislav Trojak" za najbolju sportsku fotografiju u BiH
9
1/9 Foto: D. Z./Klix.ba
2/9 Foto: D. Z./Klix.ba
3/9 Foto: D. Z./Klix.ba
4/9 Foto: D. Z./Klix.ba
5/9 Foto: D. Z./Klix.ba
6/9 Foto: D. Z./Klix.ba
7/9 Foto: D. Z./Klix.ba
8/9 Foto: D. Z./Klix.ba
9/9 Foto: D. Z./Klix.ba
Najbolju sportsku fotografiju u 2018. godini snimio je Aleksandar Čavić iz Banje Luke, a na njegovom djelu prikazan je stariji gospodin koji je lani istrčao banjalučki polumaraton.
Odlučio je ovo tročlani žiri ovogodišnjeg Izbora najbolje sportske fotografije u BiH, koji nosi naziv po poznatom bh. fotografu Tomislavu Trojaku.

Na ovogodišnji izbor pristiglo je 40 fotografija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a najbolje je djelo pod nazivom "Deda" Aleksandra Čavića iz Banje Luke koji se već 12 godina bavi fotografisanjem.

"Moja fotografija je nastala na banjalučkom polumaratonu, a na njoj se nalazi stariji gospodin koji je istrčao rutu od 21 kilometar u roku od tri sata i 20 minuta. Na fotografiji se vidi i radost svih učesnika koji su ga dočekali na cilju", rekao je Čavić koji je tačno znao na koje mjesto ispred cilja u Banjoj Luci treba stati kako bi napravio fotografiju koja je večeras u Tuzli proglašena najboljom u BiH.

Drugo mjesto u ovogodišnjem izboru najbolje sportske fotografije "Tomislav Trojak" pripalo je Jasminu Hadžiću iz Zenice, dok su dvije treće nagrade završile u rukama Banjalučanke Jelene Đurđević i Tuzlaka Gorana Lončara.

Predsjednik žirija Robert Andrejaš kaže da sportska fotografija predstavlja vid dokumentarne fotografije, jer ona uvijek dokumentuje jedan trenutak u životu sportiste.

"Žiri je i ove godine pokušao da prikaže što veći estetski nivo nagrađenih fotografija. Međutim, nikada ne možemo zaobići tu dokumentarnu komponentu i važnost trenutka u sportskoj fotografiji. Ove godine je bilo potrebno podmiriti obje strane tako da smo na kraju dobili nagrađene fotografije", rekao je Andrejaš.

Kao organizator drugog Izbora najbolje sportske fotografije u BiH potpisalo se Udruženje građana "Centar kreativnih aktivnosti" iz Tuzle.

"Ovaj izbor je jedinstvena prilika da se očuva sjećanje na Tomislava Trojaka, ali i da zadžimo sportsku fotografiju kao bh. sportsko blago. Ove godine imamo mnogo veći broj pristiglih radova, što pokazuje da je prva manifestacija bila prava inicijalna kapisla za događaj koji ima za cilj i da se mladi ljudi što više bave sportskom fotografijom", rekao je Nedim Saleharević, predsjednik Udruženja Građana "Centar kreativnih aktivnosti".

Sportska fotografija najčešće pokazuje uspjehe u sportu, ali i one tužne trenutke, tako da ona uvijek donosi neke nove vizije kojima gledatelji nisu svjedočili. Za ovakvu vrstu fotografije uz određeni faktor sreće potrebno je mnogo strpljenja, ali i vrhunska oprema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: