sport
0

Alan Shearer okončao karijeru

FENA
Bivši kapiten engleske nogometne reprezentacije Alan Shearer prošle subote je odigrao posljednju utakmicu u karijeri.

Zbog teške povrede koljena 35-godišnji Shearer se oprostio od aktivnog igranja prije od predviđenog, jer je još početkom godine najavljivao da će mu zadnja utakmica ove sezone biti i posljednja u karijeri.

"Želio sam karijeru završiti u utakmici sa Chelseaom, no ništa u životu nije idealno. Ponosan sam na svoju karijeru, ostaju mi sjajne uspomene", kazao je Shearer, koji je u engleskom dresu odigrao 63 utakmice i postigao 30 pogodaka.

Napadač koji je sve svoje pogotke slavio sa visoko podignutom desnom rukom, karijeru je počeo prije 18 godina u Southamptonu, a 1992. je prešao u Blackburn Roverse, s kojima je tri godine poslije prolavio naslov prvaka Engleske.

Vjerovatno je u karijeri mogao osvojiti puno više trofeja da nije odbio ponudu Manchester Uniteda i potpisao za Newcastle United, klub iz svog rodnog grada, za tada rekordnih 26,69 miliona dolara.

"Nije loše za sina običnog radnika u čeličani", kazao je tada Shearer, koji se sada namjerava posvetiti porodici, golfu i odlasku na SP u Njemačkoj s novinarskom akreditacijom.