sport
100

Aktivnost za tijelo i um: Želite li se okušati u sportskom penjanju na Darivi?

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na penjalištu najstarijeg šetališta u Sarajevu, Darivi održava se kurs sportskog penjanja za početnike koji se nikad dosad nisu imali prilike susresti sa ovom disciplinom. Kurs organizuje Planinarsko društvo Željezničar, a trajat će do 23. aprila.

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje, već se oprema koristi za sprečavanje eventualnih padova.

Za razliku od alpinizma smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stijene "slobodnom tehnikom" bez obzira na visinu uspona. Sportsko penjanje prakticira se na sportsko penjačkim smjerovima, karakterističnim prvenstveno svojom malom dužinom (8 - 30 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smjerovi (kao i sportsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

"Ukoliko ste početnik, idealno je krenuti sa sportskim penjanjem, budući da je to disciplina koja je apsolutno sigurna jer ste vezani, sigurni i pazi vas partner. Što se tiče opasnosti, nema je, a adrenalin je izražen", kaže za Klix.ba Denis Josipović iz PD Željezničar.

Za sve one koji se nikad ranije nisu susreli sa ovom vještinom, a imaju želju, Josipović predlaže da nađu školu penjanja, alpinizma ili sportskog penjanja i slično, budući da na taj način mogu steći osnovno znanje iz ovih disciplina.

Za bavljenje ovim sportom vam nije potrebna neka posebna oprema, koju ima svaka škola penjanja u koju se priključite. Osnovnu opremu čine uže i specijalne cipele za penjanje, tzv. penjačice, karabineri, kompleti, pojasi i eventualno kaciga.

Vezani članci