sport
464

Ahmed Vila pobijedio Viktora Halmija i postao prvak FFC-a

Klix.ba
Ahmed Vila
Ahmed Vila
Devetnaestogodišnji bh. borac Ahmed Vila večeras je pobijedio Mađara Viktora Halmija te je postao prvak FFC-a u lakoj kategoriji.

Kako piše Fightsite.hr, Vila je bez ikakvog respekta krenuo prema iskusnom FFC prvaku i srušio ga nakon 15 sekundi. Protivnik je s leđa pokušavao doći do giljotine, no bez uspjeha. Ipak, nešto kasnije se okrenuo i pogodio Vilu nekoliko puta laktovima, a potom je tražio polugu na ruci, čemu je bio veoma blizu. Do kraja runde viđeno je podosta tranzicija, a Vila je bio aktivniji i opasniji, posebno pred kraj runde, kada je odradio klasičnu “grindersku” kontrolu te time vjerovatno osigurao prvu dionicu u svoju korist.

U drugoj je rundi Vila nastavio jednako te je srušio protivnika. Kontrolu je imao dvije minute, no bez ozbiljnijih udaraca, nakon čega se Halmi uspio okrenuti, ali nakon pola minute Grant Waterman je borce podigao na noge. Nakon toga do rušenja dolazi Halmi, no, Vila hvata dobar gard i ne dozvoljava nikakvu štetu. Ipak, pogađa jedan zabranjeni udarac te zarađuje kazneni bod, što je jako dobro došlo Halmiju u ovom slučaju. Do kraja runde Halmi je u kontrolisao borbu te mu je pripalo tih pet minuta.

Prva minute posljednje runde prošla je u podosta neaktivnom stand up-u, a nakon toga je mladi bh. borac krenuo u rušenje i uspijeva, no Halmi se snalazi i hvata giljotinu, koja ipak nije dovoljno čvrsta. Vrlo brzo nakon toga, Vila prelazi u bočnu poziciju gdje traži svoju priliku, a ona dolazi kad Halmi pokušava promijeniti poziciju i time pušta Vili leđa. Vila je onda podosta naivno i neiskusno krenuo preagresivno, što je Halmi iskoristio te došao u gornju poziciju. No, Mađar tnije nanio Vili nikakvu štetu. Naš borac je iz donje pozicije provukao nekoliko laktova, da bi mu nakon toga uspio uhvatiti nogu i krenuo po zahvat, pa nakon toga ipak ponovno došao u bočnu poziciju. Vila je do kraja runde bio u prednosti te je kraj borbe dočekao u dominantnoj poziciji.

Na kraju borbe, službeni najavljivač objavio je sudijsku odluku, a naš Ahmed Vila je postao novi FFC prvak u lakoj kategoriji i to kao devetnaestogodišnjak koji se prije samo dva dana nije trebao ni boriti.