Ponos Gornjeg Vakufa
320

Ahmed Brica, juniorski viceprvak Evrope u karateu sa 126 medalja

Piše: J. Hadžiahmetović
Ahmed Brica
Ahmed Brica
U turskom gradu Konyi proteklog vikenda održano je Evropsko prvenstvo u karateu za juniore i kadete. U juniorskoj konkurenciji, 17-godišnji Ahmed Brica iz Gornjeg Vakufa osvojio je srebrenu medalju. U finalu je poražen od Turčina Buraka Uygura.

Mladi Gornjovakufljanin najbolji je mladi karatist naše države, trostruki državni prvak. Vakufljani za njega kažu kako je ponos čaršije i jedan od najboljih poslijeratnih sportista u tom gradiću u srednjoj Bosni. Za deset godina, koliko se bavi karateom, osvojio je nevjerovatnih 126 medalja.

Do finala, 17-godišnji Ahmed očitao je lekcije Izraelcu Danielu Afsanovu, Šveđaninu Edisu Šabiću, Estoncu Ilji Tsibisovu i Špancu Raulu Cuervi Mori. Međutim, u finalu je Uygur rezultatom 1:0 ipak savladao Bricu.

"Ovo mu je bilo prvo Evropsko prvenstvo i, vjerujte, pozitivno nas je iznenadio. Njegova budućnost tek dolazi", kaže za portal Klix.ba Nijaz Brica, Ahmedov otac. On i trener Karate kluba Sloga iz Gornjeg Vakufa Ferid Beganović dvojica su najzaslužnijih ljudi za uspjehe mladog karatiste.

Mladi reprezentativci BiH večeras se vraćaju iz Konye, a ne sumnjamo kako će se Ahmed Brica već na narednom velikom takmičenju okititi zlatnom medaljom.