{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Agencija za antidoping kontrolu: Sportisti u BiH pozitivni i na speed

8.6.2013. u 20:00
4
34
Agencija za antidoping kontrolu: Sportisti u BiH pozitivni i na speed
4
Agencija za antidoping kontrolu: Sportisti u BiH pozitivni i na speed
Od 2009. godine kada je osnovana Agencija za antidoping kontrolu BiH pa do danas, četvero sportista iz naše zemlje bili su pozitivni na nedozvoljena sredstva.
Pored borbe protiv dopinga u sportu, Agencija za antidoping kontrolu organizuje edukativna predavanja kako bi timovi i sportisiti bili upoznati s ovlastima agencije.

Međutim, uprkos konstantnom radu na terenu naši sportisti koriste nedozvoljena sredstva, a neki od njih su posezali čak i za speedom. Naime, u uzorku urina kick-boksera Sameda Osmanovića pronađen je boldenon, kod dizača tegova Nedima Fišića metandienon, kod karataša Edina Musića THC, a kod rukometaša Adnana Ahmetaševića amfetamin. Pomenutim sportistima izrečene su jednogodišnje zabrane.

Još dvoje naših sportista u prethodnom periodu koristili su nedozvoljene supstance. Kaznu je "odležao“ košarkaški reprezentativac BiH Elmedin Kikanović, a njega je oktrila srbijanska antidoping kontrola, dok je Olivera Jurić bila pozitivna na testu Internacionalnog dizačkog saveza.

Inače, sjedište Agencije za antidoping kotrolu BiH je u Tuzli, a njeni zadaci su sistematsko praćenje i koordiniranje aktivnosti protiv dopinga u sportu, predlaganje i sprovođenje mjera protiv dopinga u sportu, primjenjivanje konvencija, kodeksa WADA i pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, Međunarodnog paraolimpijskog komiteta i međunarodnih sportskih saveza te rukovođenje pripremama i procedurama za donešenje zakonskih okvira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Reprezentacija BiH će protiv Belgije
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: