sport
171

Adnan Ćatić za Klix.ba o dopingu: Ne brinem se, tražit ću testiranje B uzorka

Piše: Edin Isanović
Adnan Ćatić sa sinom Mahirom (Foto: EPA)
Adnan Ćatić sa sinom Mahirom (Foto: EPA)
Nakon što je optužen za uzimanje dopinga svjetski bokserski prvak Adnan Ćatić, koji se bori pod imenom Felix Sturm, poručio je za Klix.ba da se uopšte ne brine i da će tražiti testiranje B uzorka.

S obzirom da sportisti prilikom redovnog testiranja daju dva uzorka krvi ili urina, jedna bočica se koristi kao A uzorak, a druga kao B. Prema dosadašnjim informacijama antidoping agencije na koje se pozivaju njemački mediji, kod Ćatića je A uzorak bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu stanozolol.

Ćatić za Klix.ba kaže kako je sve to što se dešava čudno.

"Inače, test se radi 10 do 14 dana nakon borbe, a ne nakon osam sedmica. Angažovan je advokat koji će raditi na ovom slučaju i uopšte se ne brinem. Supstanca za koju se kaže da sam uzimao povećava mišićnu masu, a meni to uopšte nije bilo potrebno", kazao je Ćatić.

Dodao je kako će iskoristiti pravo i tražiti da radi B uzorak.

"Naravno, iskoristit ćemo to pravo. Uostalom, Udruženje njemačkih profesionalnih boksera nije obaviješteno o ovome. To je javljeno samo mom fitnes treneru i meni. Sve je ovo čudno", zaključio je Ćatić koji se trenutno nalazi na odmoru u BiH.

Podsjetimo, Ćatić je u februaru ove godine pobijedio Fjodora Čudinova i peti put postao svjetski bokserski prvaka po WBA verziji u srednjoj kategoriji.

Ukoliko se ispostavi da je koristio nedozvoljenu supstancu, osim oduzimanja titule prijeti mu i dvogodišnja suspenzija.