sport
15

Adnan Ćatić nokautirao Darrena Barkera i postao svjetski prvak po četvrti put

Piše: Edin Isanović
Felix Sturm slavi četvrtu titulu svjetskog prvaka
Felix Sturm slavi četvrtu titulu svjetskog prvaka
Adnan Ćatić alias Felix Sturm bivši WBA šampion srednje kategorije nokautirao je večeras Engleza Darrena Barkera u Porsche Areni u Stuttgartu i postao prvak u IBF verziji. Na taj način ušao je u historiju jer niti jednom njemačkom bokseru do sada nije pošlo za rukom da četiri puta postane svjetski prvak.

Ćatić je bio svjestan kvaliteta suparnika. Znao je da ga pobjeda vraća na svjetski vrh. Stoga je ovaj bokser bh. korijena učinio sve kako bi trijumfovao.

Ćatić je do ovog dvoboja imao 44 profesionalne borbe, od kojih je 38 pobijedio. Doživio je samo tri poraza. Barker je u 27 borbi imao 26 pobjeda i jedan poraz. Sve je sugerisalo da će gledaoci uživati u meču.

Prva runda protekla je u razmjeni udaraca, a Ćatić je imao ogromnu podršku sa tribina. U Areni se orilo "Bosnom behar probeharao“.

Nošen navijanjem Ćatić je u drugoj rundi nokautirao Engleza dva puta i riješio meč. Trener engleskog boksera nije imao nikakvog drugog rješenja osim da baci peškir u ring i tako prekine borbu.

Ćatić je titulu svjetskog prvaka proslavio sa zastavom bh. u rukama. Slavlju su se priključili bh. reprezentativci Sejad Salihović i Vedad Ibišević.

Za kraj treba reći da je bh. borac Adnan Redžović pobijedio jednoglasnom odlukom sudija borca iz Ukrajine - Igora Pylypenka.