sport
0

Adidas prekida višemilionsku sponzorsku saradnju sa Svjetskom atletskom federacijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Adidas, koji je najveći sponzor Svjetske atletske federacije (IAAF-a), najavio je da će sa tom organizacijom prekinuti sponzorsku saradnju, četiri godine prije isteka ugovora.

Rezultat prekida saradnje su brojni doping skandali koji pogađaju atletiku, što narušava ugled i najvećem svjetskom proizvođaču sportske opreme, prenosi BBC. Zbog toga će IAAF izgubiti desetine miliona dolara koje su dobijali od Adidasa kao glavnog sponzora.

To je najteži udarac za predsjednika IAAF-a Lorda Coea otkako je došao na tu funkciju. Za sada nijedna strana nije željela komentarisati prekid saradnje.

Svjetska antidoping agencija u svojim izvještajima je navodila brojne doping skandale i korupciju koja se dešavala u IAAF-u, ali i u Atletskom savezu Rusije. Za te skandale najveću odgovornost snosi bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack.

Adidas i IAAF su 2008. godine potpisali sponzorski ugovor koji je trebao trajati do 2019. godine, čija je vrijednost iznosila 33 miliona dolara. Ipak, BBC prenosi da je ta cifra mnogo veća, i to na godišnjem nivou do čak 8 miliona dolara.

To ukazuje da će IAAF u naredne četiri godine izgubiti blizu 30 miliona dolara. Za sada nije poznato da li će IAAF ovaj prekid saradnje Adidasa pokušati osporiti na sudu, ali jasno je da će se sve to odraziti na funkcioniranje Svjetske atletske federacije.