Pred 2.000 ljudi
0

Adams nakon 44 dana napokon primila olimpijsko zlato

Totalsport
Valerie Adams (Foto: The New Zeland Herald)
Valerie Adams (Foto: The New Zeland Herald)
Čak 18.000 kilometara daleko od Londona i s 44 dana zakašnjenja novozelandska atletičarka Valerie Adams napokon je u srijedu primila zasluženo osvojenu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Adams je, podsjetimo, originalno osvojila drugo mjesto u bacanju kugle, ali je samo dan nakon završetka londonskih Igara otkriveno da je "pobjednica" Nadežda Ostapčuk iz Bjelorusije bila dopingirana. Odmah je bilo jasno da će zlato pripasti Novozelanđanki, koja je slavila i četiri godine ranije u Pekingu, ali trebalo je čekati da se obave sve procedure da bi napokon dobila svoju medalju oko vrata.

Na svečanosti u Aucklandu odličje joj je dodijelio generalni guverner Novog Zelanda Jerry Mateparae, a do pobjedničkog je postolja prošla kroz red koji su činili drugi novozelandski osvajači olimpijskih medalja. Kako i dolikuje, u čast olimpijske pobjednice je puštena i novozelandska himna koju je s Adams otpjevalo i 2000 oduševljenih navijača.

"Ovo je bilo čudesno iskustvo. Na Olimpijskom stadionu bih možda primila medalju pred 80.000 ljudi. Ovdje ih je bilo samo 2000, ali su svi bili Novozelanđani i to je bilo posebno. Ostapčuk je ukrala moj trenutak u Londonu, ali sada sam došla na svoje", rekla je Adams.