{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Abbott: Postoje dokazi o namještanju utakmica i na Balkanu

F
10.9.2014. u 19:34
0
11
Abbott: Postoje dokazi o namještanju utakmica i na Balkanu
0
Abbott: Postoje dokazi o namještanju utakmica i na Balkanu
Foto: Ilustracija
Prvi čovjek zajedničke akcije Interpola i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) za borbu protiv kriminala John Abbott otkrio je kako se utakmice namještaju u gotovo 80 zemalja, dodavši kako postoje dokazi o radu kriminalnih skupina u Kini, Rusiji, SAD, Italiji i na Balkanu.
"Imamo dokaze da organizirane kriminalne skupine u Kini, Rusiji, SAD, Italiji i na Balkanu zarađuju značajne količine novca namještajući utakmice. Mnogi sportovi su pogođeni namještanjem, ali nogomet najviše, potom slijedi kriket," rekao Abott na Soccerex Global konvenciji održanoj u Manchesteru.

Otkrio je podatak kako je u posljednje tri godine između 60 i 80 zemalja prijavilo navode o dogovorenim utakmicama.

"Radi se o globalnom problemu. Samo namještanje nije nova pojava. Imali smo dogovoren susret između Liverpoola i Manchester Uniteda početkom 20. stoljeća, ali je sada veliki problem što su se umješali pravi kriminalci," poručio je Abbott.

Rješenje vodi u strožim zakonima, ali ne i u jedinstvenom zakonu koji bi vrijedio za sve zemlje.

"Trebalo bi pooštriti zakone. Međutim, ne vjerujem da ćemo imati jedinstven zakon koji bi vrijedio u svim zemljama. Države bi trebale bolje surađivati kako bi se riješio ovaj problem," zaključio je Abbott.

Na konvenciji je gostovao i Emanuel Medeiros, bivši izvršni direktor Udruženja europskih nogometnih liga (EPFL), koji sada vodi Međunarodni centar za sigurnost u sportu, otkrivši kako u Europi postoji barem jedan profesionalni nogometni klub koji vodi mafija.

"Ne mogu vam otkriti o kojoj se ligi i o kojem se klubu," kazao je Medeiros dodavši kako to i nije neka novost.

Medeiros je naglasio kako je cjelokupnom sportu potrebno buđenje jer se 'rak širi'.

"Moramo se probuditi dok ne bude kasno. Potrebna nam je bolja regulativa, rigorozne kazne, ali i bolje edukacija," kazao je Medeiros dodavši kako su 'mete' kladioničara sve mlađi i mlađi nogometaši.

"Otkrili smo čak pokušaj namještanja rezultata U-16 reprezentacija."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: