sport
0

60 godina postojanja Atletskog kluba "Sarajevo"

FENA
Ove godine Atletski klub “Sarajevo” slavi 60 godina svog postojanja.

Uz košarkaše “Bosne”, rukometaše “Borca”, košarkašice “Jedinstva”, šahiste “Bosne”, strijelce “Uče", donekle nogometaša “Sarajeva” i “Željezničara”, Atletski klub “Sarajevo” je jedan od bosanskohercegovačkih sportskih klubova koji po ostvarenjima u proteklih više od pola stoljeća može pretendirati na međunarodni rejting.

Fuzijom sportskih društava “Udarnik” i “Sloboda” formirano je sportsko društvo “Torpedo”, koje je 5. oktobra 1947.godine preimenovano u Sportsko društvo Sarajevo, u čijem sastavu je bila i Atletska sekcija. Taj datum uzima se kao početak djelovanja Atletskog kluba “Sarajavo”. Osnivačka skupština održana je u decembru 1949.godine.

Cijela plejada vrsnih predstavnika kraljice sportova - krem bosanskohercegovačke atletike - odnjegovana je ili se definitivno afirmirala na Koševu. Između ostalih: Darko Radošević, Mira Tuce, Emina Pilav, Vinko Pokrajčić, Đurđica Rajher – Šišul, Sead Kondo, Esad Vilić, Dragan Mustapić, Kosa Nikolić i mnogi, mnogi drugi.

U ovoj godini obilježavanja jubileja Atletskog kluba “Sarajevo”, ženska ekipa je proglašena za najuspješniju sportsku ekipu na nivou Kantona Sarajevo, koja je u 2006.gučestvovala na Kupu evropskih šampiona B lige u Castelonu/Španija i izborila učešće za 2007. godinu.

Muška ekipa je učestvovala i izborila opstanak u A ligi Kupa evropskih šampiona u septembru ove godine u Brnu/Češka. Svojim rezultatima uspjeli su izboriti pravo učešća i iduće godine na Evropskom šampionatu A lige, a u Bosni i Hercegovini atletičari i atletičarke “Sarajeva” su bili prvaci kako u seniorskoj tako i u juniorskoj konkurenciji.

Većina atletičara i atletičarki čine kostur državne atletske reprezentacije, a Nedim Čović, Kemal Mesić, Asmir Kolašinac sa svojim rezultatima su bili učesnici Svjetskog i Evropskog prvenstva.

“Pošto se radi o veoma mladim atletičarima, većina njih su još juniori, očekuje se dalji napredak postavljanje državnih rekorda jer rezultati Lejle Glođo, Zane Bujak, Rejhane Memić, Nedima Čovića, Kemala Mešića, braće Asmira i Almira Kolašinac, nam daju za pravo da će Klub “Sarajevo” biti državna atletska perjanica”, kaže se u utorak u saopćenju iz ovog kluba.

Povodom 60 godina postojanja Atletskog kluba “Sarajevo” najavljeno je i održavanje svečane sjednice Skupštine u četvrtak 25. oktobra u 13 sati u “Zetri” na kojoj će biti pozvani sportski prijatelji ovog kluba kako iz BiH tako i sa prostora bivše Jugoslavije. Na sjednici će se podsjetiti na sve one koji su prošli kroz Atletski klub “Sarajevo”, obnoviti stara prijateljstva, a najzaslužnijima dodjeliti priznanja.