{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


60 godina postojanja Atletskog kluba "Sarajevo"

F
9.10.2007. u 14:55
0
0
60 godina postojanja Atletskog kluba "Sarajevo"
0
60 godina postojanja Atletskog kluba "Sarajevo"
Ove godine Atletski klub “Sarajevo” slavi 60 godina svog postojanja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Uz košarkaše “Bosne”, rukometaše “Borca”, košarkašice “Jedinstva”, šahiste “Bosne”, strijelce “Uče", donekle nogometaša “Sarajeva” i “Željezničara”, Atletski klub “Sarajevo” je jedan od bosanskohercegovačkih sportskih klubova koji po ostvarenjima u proteklih više od pola stoljeća može pretendirati na međunarodni rejting.

Fuzijom sportskih društava “Udarnik” i “Sloboda” formirano je sportsko društvo “Torpedo”, koje je 5. oktobra 1947.godine preimenovano u Sportsko društvo Sarajevo, u čijem sastavu je bila i Atletska sekcija. Taj datum uzima se kao početak djelovanja Atletskog kluba “Sarajavo”. Osnivačka skupština održana je u decembru 1949.godine.

Cijela plejada vrsnih predstavnika kraljice sportova - krem bosanskohercegovačke atletike - odnjegovana je ili se definitivno afirmirala na Koševu. Između
ostalih: Darko Radošević, Mira Tuce, Emina Pilav, Vinko Pokrajčić, Đurđica Rajher – Šišul, Sead Kondo, Esad Vilić, Dragan Mustapić, Kosa Nikolić i mnogi, mnogi drugi.

U ovoj godini obilježavanja jubileja Atletskog kluba “Sarajevo”, ženska ekipa je proglašena za najuspješniju sportsku ekipu na nivou Kantona Sarajevo, koja je u 2006.gučestvovala na Kupu evropskih šampiona B lige u Castelonu/Španija i izborila učešće za 2007. godinu.

Muška ekipa je učestvovala i izborila opstanak u A ligi Kupa evropskih šampiona u septembru ove godine u Brnu/Češka. Svojim rezultatima uspjeli su izboriti pravo učešća i iduće godine na Evropskom šampionatu A lige, a u
Bosni i Hercegovini atletičari i atletičarke “Sarajeva” su bili prvaci kako u seniorskoj tako i u juniorskoj konkurenciji.

Većina atletičara i atletičarki čine kostur državne atletske reprezentacije, a Nedim Čović, Kemal Mesić, Asmir Kolašinac sa svojim rezultatima su bili učesnici
Svjetskog i Evropskog prvenstva.

“Pošto se radi o veoma mladim atletičarima, većina njih su još juniori, očekuje se dalji napredak postavljanje državnih rekorda jer rezultati Lejle Glođo, Zane Bujak,
Rejhane Memić, Nedima Čovića, Kemala Mešića, braće Asmira i Almira Kolašinac, nam daju za pravo da će Klub “Sarajevo” biti državna atletska perjanica”, kaže se u utorak u saopćenju iz ovog kluba.

Povodom 60 godina postojanja Atletskog kluba “Sarajevo” najavljeno je i održavanje svečane sjednice Skupštine u četvrtak 25. oktobra u 13 sati u “Zetri” na kojoj će biti pozvani sportski prijatelji ovog kluba kako iz BiH tako i sa prostora bivše Jugoslavije. Na sjednici će se podsjetiti na sve one koji su prošli kroz Atletski klub “Sarajevo”, obnoviti stara prijateljstva, a najzaslužnijima dodjeliti priznanja.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: