Srebrenica
0

140 biciklista odaje počast žrtvama genocida

Sarajevo-x.com
Učesnici Petog biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica "Da se ne zaboravi, da se ne ponovi" u ranim večernjim satima stigli su u Srebrenicu, gdje će u subotu prisustvovati dženazi i ukopu 534 žrtve genocida.

U karavani je 140 biciklista iz naše zemlje i sedam evropskih zemalja, koji su tokom prethodna tri dana, u tri etape prešli put u dužini od 497 kilometara, da bi 11. jula prisustvovali središnjoj manifestaciji povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i na taj način odali počast žrtvama genocida.

Tokom puta učesnike su pratili promjenljivi vremenski uslovi, a posebno u četvrtak navečer kada su završili drugu etapu u Sarajevu, gdje su najprije stigli na Kovače, proučili Fatihu ili minutom ćutanja odali počast šehidima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Organizator biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica je Klub ekstremnih sportova Limit iz Bihaća.

"Naš motiv je jasan i sadržan je u nazivu maratona 'Da se ne zaboravi, da se ne ponovi'. U današnjim uslovima je jako teško organizovati ovakav maraton, ali organizatori uspijevaju, zahvaljujući sponzorima koji su nas podržali i kojima i ovoga puta zahvaljujemo", kaže Adnan Bavčić, učesnik ovogodišnjeg biciklističkog maratona iz Sarajeva.