Ništa od ove godine
41

Virgin Galactic ponovo odgodio turističke letove u svemir

D. B.
Kompanija Virgin Galactic je saopćila da je njena usluga komercijalnog svemirskog turizma ponovo odgođena s kraja ove godine za drugi kvartal 2023.

Tokom finasijskog izvještaja je kompanija zvanično saopćila da su letovi odgođeni zbog "produženja datuma završetka programa poboljšanja aviona VMS Eve". Upravo je VMS Eve ključni dio sistema lansiranja jer nosi svemirsku letjelicu VSS Unity na visinu veću od 15.000 metara prije nego ona nastavi svoj put do ivice svemira. Program poboljšanja je započeo 7. jula s ciljem povećanja frekvencije letova, ali i "pouzdanosti, predvidljivosti i izdržljivosti".

Istovremeno su predstavljena i poboljšanja, Virgin Galactic je najavio da će Boeingova kompanija Aurora Flight Sciences dizajnirati i proizvesti sljedeću negeraciju aviona koji bi trebali ući u službu 2025. godine. Također, kompanija radi i na novim svemirskom brodu VSS Imagine, čiji je testni let planiran za prvi kvartal 2023. godine.

Virgin Galactic je već odgađao prve plaćene letove s trećeg na četvrti kvartal 2022. godine zbog "predostrožnosti" jer je postojala mogućnost problema sa sistemom kontrole leta.

Sljedećim letom su trebala putovati tri člana Zračnih snaga Italije kako bi proučavali efekte tranzicije iz Zemljine gravitacije u mikrogravitaciju, kako na ljude, tako i na okolinu.

Virgin Galactic je prijavio kvartalni gubitak od 111 miliona dolara, a u planu je prodaja dionica u vrijednosti od 300 miliona dolara.