Veoma blizu cilja
23

Virgin Galactic planira prvu komercijalnu misiju svemirskog turizma za juni

D. B.
Kompanija Virgin Galactic, koja je u vlasništvu Sir Richarda Bransona, započet će svoj biznis komercijalnog svemirskog turizma u junu ove godine.

Virgin Galactic bi trebao obaviti let u svemir već ovog mjeseca, odnosno ukupno peti za svemirski avion VSS Unity i prvi od jula 2021. godine kada je Branson putovao u suborbitalni svemir zajedno s još tri člana posade. Na ovo putovanje će krenuti šest uposlenika kompanije, a ako sve prođe prema planu, Virgin Galactic se nada da će obaviti svoj prvi komercijalni let u junu.

Svaki dosadašnji let aviona VSS Unity bio je dio testne kampanje, a peti neće biti ništa drugačiji. Međutim, let pod nazivom Unity 25 bi trebao biti posljednji test prije nego usluga svemirskog turizma bude potpuno operativna.

"Unity 25 predstavlja finalnu procjenu punog sistema svemirskog leta i iskustva astronauta prije nego komercijalna usluga bude otvorena krajem juna", saopćeno je iz Virgin Galactica.

Ova kompanija namjerava slati ljude u suborbitalni svemir kako bi u kratkom vremenu mogli vidjeti Zemlju iz svemira. Kompanija koristi svemirski avion pod nazivom VSS Unity, kao i avion-nosač VMS Eve koji ga podiže na visinu od 15.000 metara. Potom VMS Eve ispušta svemirski avion VSS Unity, koji nakon toga nastavlja put u suborbitalni svemir.

Baš kao što je slučaj s Blue Originovim New Shepardom, koji je zapravo vertikalna raketa koja leti nešto više nego Unity, putnici će iskusiti bestežinsko stanje u trajanju od nekoliko minuta prije nego se vrate na Zemlju. U slučaju misije Unity 25, Virgin Galactic će poslati četiri svoja uposlenika u svemir, a to su Jamila Gilbert, Christopher Huie, Luke Mays i Beth Moses, dok će piloti biti Mike Masucci i C. J. Sturckow.

Misija nosi ime Unity 25 jer je riječ o 25. letu za Unity, uključujući i najranije testne letove. Misija će poletjeti iz svemirske luke America u Novom Meksiku, koja predstavlja Virginov nedavno otvoreni hub za operacije.

Otkako su Unity i Eve poslali posadu u svemir prije gotovo dvije godine, Virgin Galactic je postepeno unapređivao avione.

Ako sve prođe prema planu, Virgin Galactic će zaista biti na početku svojih komercijalnih operacija. Glavni rival Blue Origin je već slao nekoliko komercijalnih posada u suborbitalni svemir, ali je raketa New Shepard prizemljena prošle godine zbog anomalije koja je aktivirala sistem za "bijeg kapsule" tokom naučne misije bez posade.