Nada za život
45

Uspješno obavljena druga transplantacija genetski modificiranog svinjskog srca ljudskom pacijentu

D. B.
Lawrence Faucette je postao druga osoba na svijetu kojoj je uspješno transplantirano genetički modificirano srce svinje.

Nakon što mu je dijagnosticirana posljednja faza bolesti srca, Faucette nije ispunjavao uvjete za tradicionalnu transplantaciju ljudskog srca. Veteran američke mornarice je ostao bez opcija, no tračak nade se pojavio zahvaljujući Medicinskom fakultetu pri Univerzitetu Maryland (UMSOM), koji je već jednom obavio proceduru transplantacije svinjskog srca čovjeku.

Naime, isti tim hirurga, vodećih imena u ksenotransplantaciji srca, izveo je svoju prvu takvu operaciju na Davidu Bennettu 2022. godine, koji je postao prva osoba koja je dobila srce genetski modificirane svinje.

"Još jednom smo umirućem pacijentu pružili priliku za duži život, a istovremeno smo mu zahvalni na hrabrosti i spremnosti da pomogne u unapređenju našeg znanja u ovom području. Nadamo se da će on ubrzo otići kući i uživati u vremenu sa suprugom i ostatkom svoje porodice", rekao je Bartley P. Griffith, koji je hirurški transplantirao prvo i drugo svinjsko srce ljudskom pacijentu.

Faucette, otac dvoje djece, dobro oporavlja i diše samostalno.

Moja jedina stvarna nada je bilo svinjsko srce, ksenotransplantacija. Dr. Griffith i njegov cijeli tim bili su nevjerovatni, no niko ne zna šta će se dogoditi u narednom periodu. Bar imam nadu i šansu", kazao je on.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je hitno odobrenje za operaciju, baš kao u Bennettovom slučaju prošle godine. Riječ je o dozvoli koja se izdaje kada eksperimentalni medicinski proizvod, u ovom slučaju genetski modificirano svinjsko srce, postane jedina dostupna opcija za pacijenta koji se suočava s ozbiljnim ili po život opasnim zdravstvenim stanjem.