Eksperimentalno studiranje
0

Umjesto udžbenika podijelili im iPode

Sarajevo-x.com
Profesori s Univerziteta u Derbyju u Velikoj Britaniji studentima prve godine radiološke dijagnostike umjesto tradicionalnih udžbenika podijelili su iPode sa video klipovima predavanja kako bi studenti mogli lakše učiti.

Radi se o eksperimentu koji provode profesori s Unverziteta u Derbyju, a koji ima cilj da pomogne studentima pri učenju.

35 studenata radiološke dijagnostike na ovom univerzitetu dobilo je besplatne iPod uređaje na kojima su snimljena predavanja kako pozicionirati pacijenta za rendgensko snimanje. Univerzitet se nada da će ovakva video predavanja, koja studenti mogu nosati sa sobom i gledati kod kuće ili bilo gdje drugo, biti korisnija od tradicionalnih udžbenika. Ovaj eksperiment fakultet je koštao oko 3.000 funti, a studenti će na kraju semestra morati vratiti iPode.

"Uvijek tražimo inovativne načine kako najbolje educirati studente", izjavio je Chris O'Reilly, koordinator učenja na daljinu na Univerzitetu u Derbyju.

Popularni iPod uređaji smanjit će broj sati koji je potrebno da studenti provedu u učionicama, a zbog svoje portabilne prirode studenti će moći gledati predavanja kada zažele i gdje žele, bilo to kući, u autobusu i sl. Studentima je također dozvoljeno da na iPode snime svoju muziku i filmove.