Novi projekti
7

U Pekingu počinje izgradnja prve podvodne metro mreže

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlasti Pekinga su dale zeleno svjetlo za početak rada na implementaciji projekta izgradnje prve podvodne metro mreže, prenosi CNN.

Naime, ova linija bi trebala povezivati Ningbo, lučki grad južno od Šangaja, i Zhoushan, arhipelag na istočnoj obali.

Predloženi podvodni tunel bit će sastavni dio 77 kilometara dugog željezničkog plana Yong-Zhou, čime se nastoji unaprijediti turistička ponuda grada i stvoriti brža konekcija s provincijom Zhejiang.

Iako je inicijalna ideja ovog projekta nastala još 2005. godine, građenje Yong-Zhoua odobreno je tek u novembru ove godine.

Po okončanju radova, na šinama željeznice Yong-Zhou naći će se brzi vozovi koji će moći dostići maksimalnu brzinu od 250 kilometara na sat.

Vozovi će prevoziti putnike iz Hangzhoua, glavnog grada Zhejianga, do Zhoushana za nevjerovatnih 80 minuta. Trenutno putovanje traje oko 4,5 sati autobusom ili 2,5 sati vožnje automobilom.

Za cijelu rutu planirano je sedam stanica, uključujući četiri nove i tri redizajnirane. Pored podvodnog tunela, bit će izgrađeni i posebni mostovi za povezivanje dijelova arhipelaga.

Vrijednost projekta iznosi 3,6 milijardi dolara, a početak njegove implementacije zakazan je za narednu godinu. Okončanje procesa gradnje planirano je za 2025. godinu.