Među ruševinama
15

U Abu Dabiju pronađen najstariji biser na svijetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo kulture i turizma Abu Dabija objavilo je da je otkrilo najstariji poznati prirodni biser na svijetu tokom iskopavanja na ostrvu Marawah, kraj obale glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Biser je otkriven među ruševinama naselja iz kamenog doba na obližnjem otoku. To otkriće moglo bi imati posljedice na dosadašnja saznanja o historiji trgovine, prenio je Deutsche Welle.

Prema tvrdnjama direktora arheološke jedinice Abdulli Khalfanu Al-Kaabiju, biser je star najmanje 8.000 godina, što je "dokaz da je trgovina biserima postojala barem još od doba neolita".

Iskopavanje na ostrvu Marawah dovelo je i do otkrića keramike i pušaka.

Istraživači su sugerisali da su tadašnji ljudi možda trgovali lončarstvom i drugom robom u Mezopotamiji, drevnoj civilizaciji koja pokriva današnje dijelove Sirije, Iraka i Irana. Ta civilizacija je zaslužna za izumljivanje točka, poljoprivredu, pisanje i matematiku.

Tokom 19. i početkom 20. stoljeća, kada su današnji Ujedinjene Arapske Emirati bili pod kontrolom različitih kolonijalnih sila, trgovina biserima bila je glavni faktor ekonomije tog područja. Međutim, otkako su otkrivene biserne ostrige u Japanu krajem 1920-ih, troškovi bisera su drastično opali.

Biser sa otoka Marawah bit će izložen u Louvreu u Abu Dabiju u izložbi naslovljenoj "10.000 godina luksuza".