Prvi Nokijin touchscreen
0

Zvanično predstavljen 5800 XpressMusic

Sarajevo-x.com
Finska kompanija Nokia je, kako smo ranije najavili, u četvrtak predstavila svoj prvi mobitel s ekranom osjetljivim na dodir, te tako konačno ponudila odgovor na ponos američke kompanije Apple, iPhone.

Prema mišljenju stručnjaka, Nokia 5800 XpressMusic može mnogo toga ponuditi svojim korisnicima.

Naime, veliki ekran veličine 3,2 inča sasvim dobro reaguje na dodir, a kamera koja je ugrađena u ovaj uređaj, ima više prednosti od kamere na iPhoneu. Kamera je rezolucije 3.2 megapiksela, s auto fokusom i opcijom snimanja video prikaza, što je jedna od osnovnih opcija koje nedostaju na Appleovom revolucionarnom uređaju.

Korisnik prvog Nokijinog touchscreen mobitela može uživati i u brzom surfanju internetom zahvaljujući brzoj 3G mreži i podršci za Wi-Fi, ali mnogi tvrde kako surfanje internetom nije ipak toliko zabavno kao korisniku iPhonea.

Ono po čemu je 5800 superiorniji u odnosu na iPhone jeste podrška za Flash, tip programa u kojem su rađeni mnogi online video servisi i web sajtovi. Appleov mobilni uređaj ipak nije kompatibilan s ovom tehnologijom, te se na njemu ne mogu otvoriti pojedine web stranice s video klipovima.

Iz najuspješnijeg proizvođača mobilne telefonije na svijetu saopćeno je kako je novi model 5800 najprije muzički mobitel, koji sadrži memorijsku karticu od 8GB memorije uz mogućnost pohranjivanja oko 4.000 pjesama.

Uzimajući u obzir Nokia Maps, GPS softver i glasovnu navigaciju predstavljeni mobitel može proći i kao uređaj za satelitsku navigaciju koji nudi i upute za pješake.

Ono što nimalo nije impresioniralo one koji su Nokiju 5800 XpressMusic imali priliku u četvrtak u Londonu detaljnije proučiti zapravo je njegov operativni sistem.

Naime, iPhone i G1 pružaju korisnicima mogućnost downloada dodatnih softvera i korisnih aplikacija, što nedostaje u Nokijinoj ponudi.