Unapređenje privatnosti
13

Zuckerberg otkrio da WhatsApp danas uvodi dugoočekivanu opciju "prolaznih" poruka

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Mark Zuckerberg je objavom na Facebooku obznanio da WhatsApp uvodi dugoočekivanu opciju "prolaznih" ili "nestajućih" poruka čime unaprijeđuju standarde privatnosti platforme u vlasništvu Mete.

Korisnici WhatsAppa sada mogu izabrati da sve nove poruke, koje šalju ili primaju, nestanu - jer najveća svjetska usluga za razmjenu poruka proširuje svoju ponudu na ono što je izvršni direktor opisao kao sljedeći standard privatnosti.

Platforma u vlasništvu Facebooka odnosno Mete, koju koristi više od 2 milijarde ljudi širom svijeta, u ponedjeljak je predstavila opciju koja omogućava korisnicima da po defaultu omoguće prolaznu funkciju za sve nove razgovore. Prije ažuriranja od ponedjeljka, korisnici su morali ručno omogućiti nestajanje za svaki novi razgovor s drugom osobom.

WhatsApp također korisnicima daje mogućnost da njihove poruke nestanu nakon 24 sata ili 90 dana, uz period od sedam dana koji je prvobitno uveo ovu funkciju prošle godine.

"Danas uvodimo novu opciju nestajanja poruka na WhatsAppu tako da ćete moći odabrati da svi novi chatovi nestanu prema zadanim postavkama nakon 24 sata, 7 dana ili 90 dana. Ne moraju sve poruke ostati zauvijek", napisao je Zuckerberg.

Poruke će nestati nakon određenog vremena ako je bilo koji od članova koji učestvuju u razgovoru omogućio opciju prolaznosti, rekao je.

Čini se da je prolaznost u fokusu WhatsAppa jer radi na proširenju ponude i unapređenju standarda privatnosti.

"Privatnost je oduvijek bila srž WhatsAppa. Pokrenuli smo end-to-end enkripciju i postavili je kao zadanu mnogo prije nego što je postala neka vrsta standarda u razmjeni poruka", rekao je Zafir Khan, šef odjela za finalne proizvode u WhatsAppu.

Vezani članci