FB mijenja kontrolu privatnosti
0

Zuckerberg: Mogli smo učiniti više za sigurnost podataka

Sarajevo-x.com
Mark Zuckerberg (Foto: Reuters)
Mark Zuckerberg (Foto: Reuters)
Facebook je postigao ugovor o poravnanju sa Federalnom trgovinskom komisijom u vezi sa politikom društvene mreže o promjeni kontrole privatnosti korisnika i informisanju korisnika o tim promjenama

Uslovi ugovora su da Facebook mora dobiti odobrenje od korisnika prije nego napravi bilo kakve izmjene u pogledu toga kako se njihovi podaci dijele na mreži. Narednih 20 godina Facebook će provjeravati nezavisna komisija koja će osigurati da kompanija ne narušava prava korisnika, niti krši ugovor.

"Facebook se obavezuje na tačke iz ugovora koji se odnose na stotine miliona korisnika. Inovacije Facebooka ne moraju biti na račun korisničke privatnosti, i komisija će se potruditi da tako ne bude", rekao je predsjednik Federalne trgovinske komisije Jon Leibowitz, prenosi Huffington Post.

Osnivač i predsjednik Facebooka Mark Zuckerberg je na Facebook blogu objavio šta on misli o ugovoru na koji se njegova kompanija obavezala.

"Ja ću prvi priznati da smo napravili mnogo grešaka. Mogli smo više učiniti za sigurnost vaših podataka", tom prilikom napisao je Zuckerberg.

Prema ovom ugovoru, ukoliko korisnik izbriše Facebook nalog, Facebook mora blokirati druge korisnike da pristupe sadržaju naloga nakon 30 dana. Također, svake dvije godine će nezavisno tijelo procjenjivati da li Facebook poštuje stavke iz ugovora i tako će biti narednih 20 godina.