{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zuckerberg: Google i Microsoft narušavaju vašu privatnost

S
8.11.2011. u 20:00
0
18
Zuckerberg: Google i Microsoft narušavaju vašu privatnost
0
Zuckerberg: Google i Microsoft narušavaju vašu privatnost
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Glavna poruka osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, u razgovoru sa novinarom Charlijem Roseom, bila je da Facebook nije taj koji narušava privatnost, nego Yahoo, Google i Microsoft. Zuckerberg je ovom prilikom obrazložio na koji način se Facebook bori sa optužbama da narušava privatnost svojih korisnika. Širom svijeta se održavaju bojkoti Facebooka, a neki ljudi su se dosjetili da fotografišu Zuckerberga i postavljaju slike na Facebook, kako bi on uvidio šta znači narušena privatnost.
Međutim, Zuckerberg tvrdi da Facebook mnogo više čuva privatnost svojih korisnika, jer su oni transparentni u vezi s informacijama koje prikupe od korisnika, nego neke druge kompanije, koje te iste podatke prodaju oglašivačima. On je zatim naveo Microsoft kao jednu od kompanija koja konstantno narušava prava korisnika.

"Kada pogledate druge kompanije, recimo Google, Yahoo ili Microsoft, koji imaju pretraživače, oni također imaju puno podataka o vama, samo što oni to rade doslovno iza vaših leđa. I oni sakupljaju te podatke, a vi to ni ne znate", rekao je osnivač Facebooka.

Zuckerberg je nastavio govoriti o tome da Facebook ima samo one informacije koje korisnici odluče podijeliti na mreži, za razliku od Googlea i ostalih kompanija koje sakupljaju sve moguće podatke. Dodao je da su zapravo ove firme prava prijetnja, ali da se čini da je Facebook opasniji jer je transparentno šta korisnici dijele na mreži.

U drugom dijelu intervjua, šefica jednog odjela Facebooka, Sheryl Sandberg je rekla da je Facebook pionir u zaštiti privatnosti i da je zapravo to razlog zašto se toliko polemiše o tome. Zuckerberg se osvrnuo i na njegovo poznanstvo sa Steveom Jobsom i dodao da su se oni razumjeli jer su obojica bili vizionari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: