Tehnologija
2

Zemlja u kojoj iPhone košta i do 3.500 dolara

Klix.ba
Argentina je zemlja u kojoj ljubitelji tehnologije uređaje plaćaju i po 200 dolara skuplje nego u drugim dijelovima svijeta.

Tako 16-gigabajtni iPad u prosjeku košta više od 1.000 dolara, što je dvostruko više od cijene Appleovog tableta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za novi iPhone 5S, koji se širom SAD-a prodaje po cijeni od 649 do 849 dolara, u Argentini moraju izdvojiti čak 20.000 pesosa (3.500 dolara). Ova cijena se pojavljuje na stranici Mercado Libre, što je argentinski ekvivalent eBayu.

Jeftiniji model 5C, koji u SAD-u košta 549 dolara, u Argentini je također preskup i iznosi i do 13.000 pesosa.

Kad je Apple svečano predstavio izgled svoja dva nova iPhonea, počela je njihova prodaja u 11 zemalja svijeta. Argentina nije bila jedna od njih. Neće se naći ni u grupi od 100 zemalja u kojima će se 5S i 5C početi prodavati početkom decembra. Ako se pitate zašto, odgovor je protekcionizam.

Još 2009. godine tamošnja vlada uvela je pravilo kojim želi pomoći visokokvalifikovanim poslovima u zemlji. Uvedene su velike porezne olakšice za kompanije koje svoje proizvode sastavljaju u Argentini, odnosno regiji Tierra del Fuego. Također su uvedeni pozamašni porezi na uvoz, ali su tim zakonom izostavljene kompanije poput Blackberryja, Samsunga, Nokije i Lenovo Groupa. Apple nije izostavljen. Stoga ne može prodavati svoje iPhone u ovoj zemlji, a Argentinci koji to sebi mogu priuštiti odlaze u inostranstvo po svoj telefon ili preprodavcima plaćaju po 3.000 dolara za nove iPhonee.