Tehnologija
479

Želite kupiti kuću? Kinezi će vam je isprintati za nekoliko sati

Klix.ba
Nekada su bili potrebni mjeseci, pa čak i godine za izgradnju doma, no u današnjem dobu kuća može biti završena za svega 24 sata i to, vjerovali ili ne, zahvaljujući 3D printeru.

Arhitekti u Amsterdamu ovih dana počeli su rad na prvoj 3D kući. Tvrde kako će njihov projekt trajati tri godine. U međuvremenu, jedna kompanija u Šangaju tvrdi da su uspjeli "isprintati" čak deset kuća za manje od 24 sata.

U čemu je razlika? Pa, to ovisi o vašoj definiciji 3D printanja.

Naime, i arhitekti u Holandiji i oni u Kini koriste masivne 3D printere. Onaj koji koriste Kinezi dug je skoro 150 metara, širok deset metara i dubok šest metara. No, dok stručnjaci u Amsterdamu koriste skupu plastiku, oni u Kini koriste reciklirani građevinski materijal i industrijski otpad.

Ipak najveća razlika je u tome što kineska kompanija WinSun Decoration Design Engineering printa dijelove, a zatim ih uklapa, dok se u Amsterdamu printaju čitave sobe, namještaj i ostali detalji, objavio je Gizmodo.

Kinezi tvrde da njihove su kuće, koje koštaju blizu 5.000 dolara, vrlo čvrste, udobne i odmah useljive. Nadaju se da će ti domovi najprije biti namijenjeni siromašnim i raseljenim osobama, koje će moći brzo i jeftino dobiti krov nad glavom.

U međuvremenu i stručnjaci u Kaliforniji počeli su raditi na 3D printeru koji će omogućiti printanje kuća u roku od 24 sata.