Samsung Family Hub
90

Zbogom shopping listo: Frižider koji sam pravi "shelfije"

Klix.ba
Samsung je izumio frižider s unutrašnjim kamerama koji sam pravi selfije (shelfije) onoga što sadrži trenutno i šalje vlasniku na telefon. Projekat je predstavljen prije godinu dana, a uređaj je sada postao hit.

Ideja je da prezaposlenim vlasnicima šalje informacije o tome šta ima od namirnica kako ne bi nagomilali hranu, bacali ili zaboravili kupiti ono što im je potrebno. Ovo bi mogao značiti kraj spisku za kupovinu namirnica jer vlasnik konstantno može vidjeti šta treba kupiti.

Frižider i predlaže recepte, te pali i gasi pećnicu. Samsung Family Hub ima tri kamere koje fotografišu police svaki put kada se vrata zatvore i automatski ih šalje na telefon. Kamere se nalaze na vrhu, u sredini i na dnu vrata, a fotografije napravi trenutak prije nego se ugase svjetla na frižideru.

Njegova cijena je oko 4,5 hiljade eura, a postoji i jeftinija verzija koji proizvodi Bosch i košta 1.066 eura. Ima dvije kamere, ali radi sve što i Samsungov frižider. Također, šalje vam upozorenje ukoliko ostavite otvorena vrata.