Tehnologija
58

Zbogom G5: LG odustaje od modularnih pametnih telefona

Klix.ba
Modularni pametni telefoni bili su dugotrajni san vizionara budućeg izgleda i funkcije smartphonea. LG G5 je donio nadu u konačno ostvarenje, ali (ne)uspješnost uređaja vjerovatno je zabio konačni ekser u kovčeg modularnih telefona.

LG, prvi mainstream proizvođač pametnih telefona koji je pristupio kreiranju modularnog uređaja najvjerovatnije će napustiti spomenuti pristup kako bi se posvetio klasičnoj gradnji.

Podsjećamo, LG-ev G5 je modularni flagship pametni telefon, odnosno uređaj koji je bilo moguće nadograđivati različitim modulima kao što su kamera od 360 stepeni ili Hi-Fi audio DAC.

Ergonomija promjene modula je katastrofalna, a većina korisnika nije rado davala dodatni novac za njihovu kupovinu. Brojke prodaje koja je bila i više nego loša, a koju dokazuju najavljena otpuštanja u kompaniji, čelništvo LG-a su natjerali na drastični zaokret.

LG neće pokušavati popraviti svoju verziju modularnog telefona nego će, kako stvari stoje, u potpunosti napustiti taj pristup, bar kada su u pitanju perjanice.

Naime, prema novim informacijama koje se tiču sljedećeg LG-jevog flagship modela mogućeg naziva G6, uređaj će biti tradicionalni pametni telefon. Krasit će ga zaobljene ivice, stakleni stražnji dio, potpuna otpornost na vodu i manjak ulaza za module, koji se u G5 nalazio na dnu telefona.