{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Zbog velikog broja kritika Facebook ukida "trending vijesti"

Klix.ba
3.6.2018. u 12:50
2
21
Zbog velikog broja kritika Facebook ukida "trending vijesti"
2
Zbog velikog broja kritika Facebook ukida "trending vijesti"
Foto: The Verge
Facebook će u narednoj sedmici ukloniti opciju trending vijesti koja se nalazila na desnoj strani desktop verzije ove popularne društvene mreže.
Razlog ovakve odluke je veliki broj kritika koje su već dugo upućivane menadžmentu Facebooka da je ova opcija beskorisna i da u trending vijesti najčešće budu izabrane one koje su lažne.

Ova opcija trending vijesti je bila dostupna korisnicima pet zemalja i od klikova medijske kuće su imale udio zarade od 1,5 posto.

Trenutno kompanija testira druge načine "dostavljanja" popularnih, najnovijih, ali i drugih kategorija, kakve su naprimjer lokalne vijesti.

Bivši urednici Facebooka su ispričali kako su negodovanja o trending vijestima su počela 2016. godine te su dodali da su oni imali pravo na uređivanje naslova i priznali su da su "rutinski potiskivali" konzervativne priče.

Mnogim korisnicima ove društvene mreže bilo je smiješno zamisliti da će Facebook moći zamijeniti Twitter kada je riječ o plasiranju vijest. Opcija trending vijesti je ovoj platformi pomogla u bržem prikupljanju informacija, međutim, to nije navelo ljude da stvore naviku na takav način informisanja i vjerovanja u objavljeno.

Facebook je pojasnio kako će uklanjanje trending vijesti dati priliku novim novinarskim proizvodima. U njihovom obrazloženju nije jasno navedeno da li će na ovom dijelu Početne stranice ("News Feedu") biti sasvim nova opcija ili će ipak biti riječ samo o drugačijem načinu distribucije vijesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: