Tehnologija
0

Završeno takmičenje Microsoft BiH - Imagine Cup 2007

Sarajevo-x.com
Po drugi put u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Microsofta BiH, održalo se takmičenje "Imagine Cup", na kojem su učenici i studenti iz naše zemlje imali priliku da pokažu svoja dostignuća na području razvoja tehnologije. Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je tim "EducaBot" sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

U finalnom dijelu bh. takmičenja, gdje je glavna nagrada direktni plasman u finale "Imagine Cup 2007" u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu, učestvovalo je ukupno 5 ekipa.

Ovogodišnja tema takmičenja je bila "Zamisli svijet u kojem tehnologija svima omogućava bolje obrazovanje“, i obrađena je kroz projekte takmičarskih timova, na polju softverskog dizajna, aplikacija koje služe za poboljšanje ljudskog života ili rada bazirane na Windows CE platformi i razvoja web baziranih aplikacija.

Žiri, u sastavu Adis Jugo, Jasmin Azemović, Vladimir Lepušina, Mirad Maglić i Alen Zulić, prvo mjesto je dodijelio ekipi "EducaBot" sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. "EducaBot" je inteligentni robot za samostalan pronalazak, pretraživanje i prezentaciju izvora znanja uz upotrebu prirodnog govornog jezika.

"Jedan od naših strateških ciljeva jeste poticanje inovativnosti kod mladih ljudi, kako bismo im omogućili da korištenjem vlastitog znanja i Microsoftovih tehnologija razvijaju projekte koji mogu dati značajan doprinos društvu. A "Imagine Cup" je prava prilika za to. Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim radovima i nadam se da će ovogodišnji pobjednici uživati u razmjeni iskustava i znanja sa svojim kolegama iz čitavog svijeta u Seulu“, izjavila je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta BiH prilikom dodjele priznanja.

Osim šanse da svoj rad predstave u Seulu, prvoplasirana ekipa je od kompanije Logosoft dobila i stipendije.

"Kroz davanje stipendija i osiguravanje radnih mjesta za pobjedničku ekipu "Imagine Cup-a", kompanija Logosoft želi pomoći ovim perspektivnim mladim ljudima da uspješno okončaju svoje započete studije i da nakon toga dobiju priliku da, kroz rad u našoj sredini, dalje unaprjeđuju svoja znanja i vještine. Smatramo da na ovaj način istovremeno i poboljšavamo kvalitativnu strukturu naše kompanije, a i osiguravamo budućnost studentima koji su već sada pokazali da raspolažu zavidnim IT znanjem. Sretni smo što smo mogli na ovaj način da učestvujemo u ovom projektu“, izjavio je Damir Dizdarević, rukovodilac Edukacionog centra Logosofta.

Članovi drugoplasirane ekipe "O3", su od kompanije QSS osvojili MOC kurseve, Microsoft certificirane kurseve.

Microsoft partneri King ICT, DNC su također osigurali nagrade za učesnike u takmičenju, kao i Info magazin koji je svim učesnicima osigurao polugodišnju pretplatu.