{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen NATO kurs "Suprostavljanje proliferaciji oružja za masovno uništenje"

F
25.4.2008. u 13:43
0
0
Završen NATO kurs "Suprostavljanje proliferaciji oružja za masovno uništenje"
0
Završen NATO kurs "Suprostavljanje proliferaciji oružja za masovno uništenje"
Četverodnevni kurs NATO-a pod nazivom "Suprostavljanje proliferaciji oružja za masovno uništenje kroz međunarodnu saradnju" završen je danas u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.
S obzirom da je Ministarstvo odbrane BiH, ispred institucija BiH, imalo vodeću ulogu u pripremi i realizaciji kursa, po zatvaranju kursa učesnicima se obratila zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš.

"Nadam se da će stečena znanja sa ovog kursa doprinjeti još efikasnijojoj razmjeni relevantnih informacija i sprečavanju proliferacije oružja za masovno uništenje, kako u regiji, tako i šire", kazala je Pendeš.

Ona je dodijelila učesnicima kursa certifikate o uspješno završenom kursu.

Kurs su pohađala 23 učesnika iz relevantnih institucija BiH, ukuljučujući Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti (SIPA i GP), Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Tužiteljstvo BiH, OSA i UIO.

Pored domaćih, kurs je pohađalo i 18 stranih učesnika iz Hrvatske, Makedonije i Albanije. Predavači su bili svjetski priznati eksperti u domenu borbe protiv proliferacije, a kodirektor kursa bio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović.

Kurs je bio fokusiran na regionalnu razmjenu relevantnih informacija, a cilj mu je da putem multilateralne saradnje NATO članica i država Partnerstva za mir unaprijedi procese razmjene informacija i obavještajnog fuzioniranja, obzirom da su to sastavni dijelovi regionalnih strategija suprostavljanja proliferaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: