{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zavaravanje hakera dijeljenjem šifri na dva dijela

10.10.2012. u 20:45
1
7
Zavaravanje hakera dijeljenjem šifri na dva dijela
1
Zavaravanje hakera dijeljenjem šifri na dva dijela
RSA, američka kompanija za sigurnost kompjutera i kompjuterskih mreža, je predstavila novi sistem čuvanja šifri. Naime, sistem prvo zamijeni mjesta svih znakova u šifri, onda je podijeli na dva dijela i pohrani na odvojenim serverima.
Kako kažu iz RSA, ovaj sistem pruža veću zaštitu od hakerskih napada koji u najboljem slučaju mogu doći u posjed pola šifre, čiji su znakovi razbacani nasumičnim redoslijedom, prenosi BBC.

Iz RSA tvrde da je ovaj sistem već dugo u pripremi, a mnogi eksperti smatraju da će spriječiti samo mali broj napada.

Postrojenje za distributivnu zaštitu povjerljivih podataka (DCP) je predstavljeno na godišnjoj konferenciji kompananije u Londonu.

"DCP mijenja redoslijed znakova, randomizira i dijeli povjerljive podatke, šifre i PIN kodove na dvije lokacije. Ovo je veoma bitno u današnjem okruženju, jer je samo u 2012. godini ukradeno više od 50 miliona šifri", rekla je Liz Robinson, marketinški menadžer firme.

RSA pruža mogućnost korisnicima i da ponovo podijele svoje šifre ukoliko sumnjaju na hakerski napad. To znači da bi hakeri morali istovremeno upasti i ukrasti informacije sa oba servera ukoliko žele da ih iskoriste.

DCP će biti dostupan korisnicima prije kraja godine. Cijena jedne licence će iznositi 150.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: