{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zavaravanje hakera dijeljenjem šifri na dva dijela

10.10.2012. u 20:45
1
7
Zavaravanje hakera dijeljenjem šifri na dva dijela
1
Zavaravanje hakera dijeljenjem šifri na dva dijela
RSA, američka kompanija za sigurnost kompjutera i kompjuterskih mreža, je predstavila novi sistem čuvanja šifri. Naime, sistem prvo zamijeni mjesta svih znakova u šifri, onda je podijeli na dva dijela i pohrani na odvojenim serverima.
Kako kažu iz RSA, ovaj sistem pruža veću zaštitu od hakerskih napada koji u najboljem slučaju mogu doći u posjed pola šifre, čiji su znakovi razbacani nasumičnim redoslijedom, prenosi BBC.

Iz RSA tvrde da je ovaj sistem već dugo u pripremi, a mnogi eksperti smatraju da će spriječiti samo mali broj napada.

Postrojenje za distributivnu zaštitu povjerljivih podataka (DCP) je predstavljeno na godišnjoj konferenciji kompananije u Londonu.

"DCP mijenja redoslijed znakova, randomizira i dijeli povjerljive podatke, šifre i PIN kodove na dvije lokacije. Ovo je veoma bitno u današnjem okruženju, jer je samo u 2012. godini ukradeno više od 50 miliona šifri", rekla je Liz Robinson, marketinški menadžer firme.

RSA pruža mogućnost korisnicima i da ponovo podijele svoje šifre ukoliko sumnjaju na hakerski napad. To znači da bi hakeri morali istovremeno upasti i ukrasti informacije sa oba servera ukoliko žele da ih iskoriste.

DCP će biti dostupan korisnicima prije kraja godine. Cijena jedne licence će iznositi 150.000 dolara.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: