Čuvajte lične podatke
32

Zaustavite hakere: Što prije osigurajte svoj Gmail račun kroz ova četiri koraka

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Od bankovnih izvoda do ličnih poruka, čak i mnogih zahtjeva za resetiranje lozinki, vaš Gmail račun obiluje ličnim podacima.

Kada bi bilo ko nepoznat došao u njihov posjed, mogao bi pristupiti i ostatku vašeg internet identiteta, piše C Net.

Umjesto da se samo nadate da hakeri neće izabrati baš vas, izdvojite 10 minuta i osigurajte svoj Gmail račun upravo sada.

1. Koristite jaču lozinku

Svako je ponekad koristio istu staru lozinku koju je dobro zapamtio, na više različitih stranica. Međutim, ponavljanje iste lozinke prava je pozivnica za hakere. Sve što je potrebno učiniti je pronaći slabu tačku na jednoj stranici i dokopati se vaše lozinke, a potom će pokušati s njom pristupiti i raznim drugim stranicama.

Vrijeme je ojačati svoju lozinku. Koristite unikatne, duge ili proizvoljno generirane lozinke za svaki račun koji imate. Pamćenje ovih lozinki je jednostavno kada koristite "password manager".

Kako biste promijenili lozinku, posjetite Security stranicu vašeg Gmail računa, kliknite na Password u dijelu Signing in to Google. Verificirajte svoju trenutnu lozinku, zatim upišite novu i kliknite Change.

2. Verifikacija u dva koraka

Kada ova opcija nije aktivirana, hakerima je dovoljna samo vaša lozinka kako bi pristupili vašem Google računu, a tu spadaju i YouTube, Gmail, GooglePay… S verifikacijom u dva koraka, hakerima je potrebna vaša lozinka, ali i proizvoljno generiran šesteroznamenkasti broj koji se šalje na vaš mobitel.

Sve postavke vrše se na odjelu Security u opciji 2-Step Verification gdje možete izabrati metodu kako ćete primati šesteroznamenkasti kod.

3. Provjerite unesene metode zaštite

Vjerovatno je prošlo mnogo vremena otkad ste se registrirali na Gmail i možda ste od tada promijenili broj mobitela ili obrisali stari e-mail koji ste nekad koristili, a koji je označen kao rezervni u slučaju da morate vratiti ukradeni račun. Zbog toga je pametno provjeriti ove podatke, jer će Google upravo njih koristiti u slučaju da je nužno potvrditi vaš identitet.

U dijelu Recovery phone, Recovery email i Security question možete ažurirati podatke.

4. Provjerite aktivnost računa

Postoji mogućnost da je neki haker (ili bivša djevojka ili dečko) pristupio vašem računu, a da vi to ne znate. Kako biste ovo provjerili, ulogujte se na račun i potražite dno strane. Vidjet ćete liniju na kojoj piše Last account activity.

Na kraju linije, kliknite na Details kako biste vidjeli kada, kako i s koje lokacije je pristupljeno vašem računu. Ako uočite bilo kakvu sumnjivu aktivnost, kliknite na "Sign out of all other Gmail web sessions" i odmah promijenite lozinku.

Vezani članci