Tehnologija
0

Zašto se tako teško odreći video igrica?

Sarajevo-x.com
Istraživači su objavili da su otkrili još jedan razlog zbog kojih se tako teško odreći video igrica. Između ostalog, jedan od razloga je što one igračima mogu pomoći pri ispunjavanju osnovnih psiholoških potreba.

U istraživanju koje je objavljeno u januarskom broju magazina ''Motivation and Emotion'', istraživači sa univerziteta u Rochesteru i kompanije Immersyve Inc., posmatrali su šta motivira 1.000 gejmera da neprekidno igraju svoje igre.

''Mislimo da se tu radi o dubljim razlozima u odnosu na uobičajeno zabavljanje igranjem'', izjavio je vodeći istraživač Richard Ryan, motivacijski psiholog sa Rochestera.

Igrači su bili podjeljeni u četiri grupe, pri čemu je od svake traženo da igraju drugačije igre. Oni su odgovorili na pripremljene upitnike prije i poslije igranja.

Istraživači su otkrili da igre omogućavaju igračima da stvore osjećaj postignuća, slobode, pa čak i veze sa drugim igračima.

Ovi osjećaji su puno bitniji igračima od običnog osjećaja zabave, koji nije dovoljan da bi držao igrače zainteresovanim. Igrači su izjavili da su se osjećali najbolje kada su igre izazivale pozitivna iskustva i stvarale izazove koji su vezani za njihove sposobnosti u stvarnom svijetu.

Ryan vjeruje da video igre ne samo da motiviraju igrače na nastavak igranja, već ''stvaraju doživljaj poboljšavanja psihološkog stanja pojedinca, bar na kratko vrijeme''.

On je također istaknuo da nisu sve igre u stanju da zadovolje osnovne psihološke potrebe, ali one koje to čine su one kojima se igrači stalno vraćaju.