Tehnologija
62

Zašto je avion predsjednika SAD-a Air Force One toliko skup

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američka vlada objavila je kako će potrošiti 3,2 milijarde dolara na projekat koji će zamijeniti Air Force One, a Donald Trump nije sretan zbog toga.

Kako piše BBC, novoizabrani predsjednik je sugerisao da se ta narudžba otkaže, jer novi model košta samo 378,5 miliona dolara za aviokompanije. Postavlja se pitanje zbog čega je tako skup?

Naime, Air Force One tehnički nije avion. Dio u imenu One (jedan) je šifra koja označava da je u letjelici predsjednik. Otkako predsjednici rijetko putuju javnim avionskim prevozom, Air Force One se skoro uvijek odnosni na modificirani Boeing 747-200, vojni avion koji je napravljen specijalno za predsjednika SAD-a.

Trenutni model je ušao u službu 1990-ih godina i njegov vijek trajanja je pri kraju, tako da je američka vojska naručila novi avion baziran na Boeingu 747-8. Ovaj avion ima komercijalni oklop koji je ključan za transformisanje u mobilni zapovjedni centar u slučaju napada na SAD. Ima nadograđeni električni sistem na vojni nivo i dva sistema rezervne snage. To znači da je Air Force One zaštićen od elektromagnetnog pulsa, energetske eksplozije koja može uništiti svu elektroniku. To se može dogoditi kada dođe do eksplozije nuklearnog oružja na velikoj visini.

Među drugim dodacima je vojna oprema za komunikacije i sistem samoodbrane. Ovo se vjerovatno odnosi na kontramjere za ispaljene projektile, jer američka vojska ne želi davati više detalja o ovome.

Tek kada kupe avion onda počinje pravi posao. Uvijek se naručuju dva, da imaju rezervni.

U prošlogodišnjem intervjuu za Rolling Stone Trump je rekao kako je njegov privatni avion veći od aviona Air Force One. Ali to nije tačno. Bitno je istaći da se razlikuju i u tome da AFO ima dovoljno goriva za let od Washingtona do Hong Konga, a može se puniti u zraku.

Unutra ima prostor od 400 metara kvadratnih, gdje se nalazi i privatna kancelarija predsjednika, konferencijska sala i čak fitness sala. Tu su i dvije potpuno opremljene kuhinje kojim upravlja tim šefova, a koje mogu nahraniti 100 osoba. Hranu pripremaju vojni šefovi kuhinje kako bi bili sigurni šta se stavlja u obroke.

Avion ima i medicinski apartman opremljen operacionom salom, u kojem se uvijek nalazi ljekar.

Jedan sat leta ovog aviona košta između 180.000 i 200.000 dolara.