Mreža signala
38

Zahtjev aviokompanija da putnici telefone stave na "airplane mode" nije uzaludan

Klix.ba
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Signal mobitela ne remeti navigaciju aviona, ili bar do sada to nije zabilježeno. No, "airplane mode" na mobitelu nije uzaludan.

Istina u vezi "airplane modea" leži u radijskim mrežama na tlu, stoga aviokompanije prije svakog polijetanja od putnika traže da stave svoje telefone u "airplane mode".

"Nikada nije dokazano da je signal mobilnog telefona ometao navigaciju aviona, ali samo zato što se to nikada nije desilo, ne znači da se to nikada neće dogoditi", kaže jedan pilot za Business Insider.

Međutim, pravi razlog zašto aviokompanije u Sjedinjenim Američkim Državama traže da putnici telefon stave na "airplane mode" jeste zbog Federalne komisije za komunikacije (FCC).

Razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz zraka mogli poremetiti. To bi značilo da mobiteli u zraku zapravo mogu "pokupiti" signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati "izbacivanja" s mreža.

No, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za mobitele u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfanje i komuniciranje tokom letova.