Otkriva lokaciju
5

Zabrinuti roditelji se bune jer Snap Map narušava privatnost i sigurnost njihove djece

Klix.ba
Snap Map (Ilustracija)
Snap Map (Ilustracija)
Roditelji u Americi bune se zbog opcije koju je Snapchat nedavno uveo Snap Map, koja dozvoljava korisnicima da vide tačnu lokaciju na kojoj se nalaze njihovi prijatelji u realnom vremenu. Prema njihovom mišljenju, Snap Map ugrožava sigurnost i privatnost njihove djece.

Aplikacija Snap Map koristi podatke s mobitela kao što su lokacija, brzina kretanja i korištenja uređaja te sve ove informacije dijeli među korisnicima na interaktivnoj mapi.

Mapa koju pokrećete pritiskom na Snapchat kameru dovoljno je precizna da vam pokaže, ne samo ulicu u kojoj se nalazite vi i vaši prijatelji, već i tačno mjesto na kojem stojite ili putanju kojom se krećete.

Roditelji su se pobunili kako na ovaj način može biti ugrožena privatnost njihove djece koja ne razumiju da na taj način dijele previše informacija putem društvenih medija.

"Ovo je veoma opasno. Ne znam šta drugi misle, ali za mene ovo nije uredu. U potpunosti sam užasnuta Snap Mapom. Smatrate li da sam majka koja je previše zaštitnički nastrojena? Nisam ni znala da postoji nešto ovakvo", napisala je zabrinuta Nadia Sawalha na Facebooku nakon što ju je kćerka upozala o aplikaciji Snap Map.

Na sreću, Snap Map vam dozvoljava da isključite vašu lokaciju putem opcije "Ghost Mode". Međutim, dok se vi krijete od vaših prijatelja, i dalje možete vidjeti gdje se oni nalaze. Također, možete izabrati da dijelite vašu lokaciju sa svima ili određenim brojem prijatelja.

Roditelji širom SAD-a upozoravaju kako bi stranci mogli dodavati njihovu djecu u prijatelje te nakon toga i pratiti gdje se nalaze. Ovo se posebno odnosi na seksualne prijestupnike koji proteklih godina masovno zlostavljaju djecu putem društvenih mreža.