Tehnologija
0

Zabraniti web stranice koje veličaju anoreksiju

Sarajevo-x.com
Pobornici kampanje za suzbijanje anoreksije među mladima pozvali su web stranice za socijalno umrežavanje kao što su “Facebook” i “MySpace” da onemoguće pristup stranicama koje veličaju anoreksiju, objavio je BBC.

Doktori u zemljama sa najvećim centrima za pružanje usluga liječenja nepravilnosti ishrane izjavili su kako stranice poput “Facebooka” i “MySpacea” moraju odgovornije djelovati po pitanju anoreksije, izvijestio je BBC.

Predstavnici dobrotvorne ustanove koja se bavi problemima ishrane “B-eat” obavijestili su javnost o značaju borbe protiv web stranica koje veličaju anoreksiju.

Poznato je da oko 1,1 milion Britanaca pati od različitih poremećaja u ishrani. Većina oboljelih su žene, a stručnjaci tvrde da se radi o znatno većem broju populacije, jer se mnogi problemi uzrokovani nepravilnom ishranom ne dijagnosticiraju i liječnički ne tretiraju.

Razni specijalisti i predstavnici dobrotvornih ustanova upozorili su na ogroman utjecaj interneta i novih medija u pružanju informacija o tome kako ostati mršav. Istraživanja su pokazala da se mlade žene, koje se svakodneno izlažu stranicama koje glorifikuju anoreksiju, osjećaju depresivnim, predebelim, sa manjkom samopouzdanja, te da porede svoja tijela sa drugim ženama.