IBM-ovi projekti
0

Za pet godina mobiteli će nam čitati misli

Sarajevo-x.com
Kompanija IBM predstavila je listu inovacija koje će, kako predviđaju, u narednih pet godina promijeniti način na koji ljudi žive, igraju se i rade.

Prognoze vlastitog zdravstvenog stanja

Bežične inovacije omogućit će da se u zdravstu napravi korak dalje od tradicionalne klinike. Doktori će pacijente sa hroničnim oboljenjima nadgledati kroz senzore u domovima, na tijelu ili kroz sprave koje će nositi. Virtuelni doktorski pregledi pomoći će pacijentima tako što će, naprimjer, rezultati mjerenja pritiska automatski biti odaslani na mobilne telefone operatera, nakon čega će korisnici medicinskih usluga dobijati uputstva šta dalje činiti.

Doktori će također biti u stanju da snimke i podatke šalju u velike medicinske centre, čak i one udaljene stotinama kilometara. Specijalisti će moći asistirati u određivanju dijagnoza i terapija.

Surfanje glasom

IBM-ove inovacije omogućit će, tvrdi se, rješavanje problema sa nepoznavanjem jezika. Već sad se razvijaju programi koji putnicima omogućavaju prevođenje na japanski, a doktorima komunikaciju s pacijentima na španskom. Tehnologija istovremenog prevođenja bit će ugrađena u mobilne telefone, automobile i drugdje.

IBM MASTOR softver proizveden je s ciljem poboljšanja komunikacije između američke vojske i iračkih vojnih snaga i građana, a već omogućava direktni prevod s engleskog na arapski. Dok vi govorite, prevod teče, a ovaj program poslužit će i za komunikaciju na mandarinskom. Na internetu će se moći surfati glasom, umjesto tekstom.

3D internet

Promijenit će se način na koji komuniciramo sa prijateljima, rodbinom, profesorima, doktorima. Djeca će učiti tako što će im biti priređene 3D virtuelne šetnje kroz antički Rim i prašume, a odrasli će biti u prilici da virtuelno isprobaju odjeću koja im se sviđa, da kontaktiraju eksperte iz određenih oblasti, testiraju nove boje na zidovima stana i drugo.

Mobiteli koji čitaju misli

Današnje tehnologije nude nam mogućnost da se pronađemo na internetu, bilo dok smo za kompjuterom ili na mreži mobilnog telefona. Za pet godina, tvrde IBM-ovi stručnjaci, mobiteli će učiti o nama i adaptirati se na naše potrebe i ukus i to tako što će snimati podatke o tome kako živimo i čime se bavimo. Istovremeno, podsjećat će nas na ono štao trebamo uraditi.

Solarna energija svuda

Početkom ove godine pokrenuti su projekti fokusirani na okruženje. Nove tehnologije pomoći će stvaranju jeftinih solarnih ćelija pogodnih za montiranje bilo kuda. Bit će unaprijeđene tehnike desalinizacije, destilacije i drugih procesa.