Za Android
10

YouTube testira mod "slika u slici"

Klix.ba
Popularni videoservis YouTube testira mod "slika u slici" (PiP), a neki korisnici uređaja s operativnim sistemom Android već imaju tu mogućnost.

Mod omogućava korisnicima da gledaju video u "plutajućem" prozoru, a da pri tome pretražuju YouTube. Dosad je ova mogućnost bila na raspolaganju korisnicima Androida koji su pretplaćeni na Red, YouTubeovu pretplatničku uslugu, a sada bi veći broj korisnika Androida 8.0 Oreo trebao dobiti PiP mod.

YouTube Red je usluga koja mjesečno košta 9,99 dolara, a korisnicima nudi pristup, odnosno gledanje originalnih emisija, videa bez reklama te slušanje muzike bez prekida putem YouTubeove muzičke aplikacije.

U julu 2017. godine Google je potvrdio da kombinuje YouTube Red sa Google Play Musicom kako bi unaprijedio svoju muzičku ponudu.

YouTube nije objavio koliko Red ima pretplatnika, a prema posljednjim podacima iz 2016. godine, što je godinu dana nakon pokretanja usluge, Red je imao 1,5 miliona korisnika te još milion korisnika koji privremeno besplatno testiraju uslugu. Čak i dvije godine kasnije se Red uprkos napretku teško može porediti s Netflixom koji ima 118 miliona pretplatnika.

PiP mod očigledno nije dovoljan da se korisnici odluče na plaćanje mjesečne pretplate.

YouTube je za Mashable zvanično potvrdio da testira PiP mod za neke korisnike Androida koji nisu pretplatnici usluge Red.

Vezani članci