Tehnologija
0

YouTube počeo stavljati reklame u video klipove

Sarajevo-x.com
Trenutak koji se u internet svijetu dugo čekao, jeste uvođenje reklama na popularni video site, YouTube. Video reklame svoju premijeru doživljavaju u srijedu. Ipak, neće biti onakve sa kakvim smo se sretali na drugim web stranicama i koje vas tjeraju da čekate video klip koji želite.

Reklame u YouTube video klipovima su poluprozirne te ukoliko korisnik ne klikne na njih, one se izgube za desetak sekundi. Zahvaljujući overlayju, nema čekanja dok dobijete video koji želite gledati.

Naime, YouTube je objavio da su pokušali izbjeći reklame koje se stavljaju prije onoga što korisnik želi gledati (pre-roll reklame), kakve koriste siteovi poput Microsoftovog MSN-a.

Shiva Rajaraman, proizvodni menadžer u YouTubeu, kaže da, prema njihovim istraživanjima 70% osoba odustane od gledanja videa prije nego što se pre-roll reklame završe. Sa druge strane, manje od 10 procenata gledatelja odluči da zatvori overlay oglas dok traje video klip koji su zatražili.

Overlay format daje oglašivačima više fleksibilnosti, jer nisu ograničeni na dužinu trajanja svoje reklame i na dužinu videa na koji ga smiju stavljati, kako reklama ne bi bila duža od samog video klipa.

YouTube, kojeg je Google kupio prošle godine za 1,76 milijardi dolara, još uvijek treba opravdati svoju paprenu cijenu. I pored velike publike, YouTube je zaradio samo 15 miliona dolara, stoji u Googleovom finasijskom izvještaju.

Prvi video oglašivači na YouTube su Warner Music, 20th Century Fox i New Line Cinema.