Novi vid interakcije
1

YouTube omogućio opciju Stories za kreatore s više od 10.000 pretplatnika

Klix.ba
Prije godinu dana videoservis YouTube je pokrenuo svoju verziju Storiesa, a to je kratka forma videa pod nazivom Reels. Mogućnost je preimenovana u YouTube Stories, a u početku je bila dostupna samo odabranim YouTube kreatorima. Međutim, sada je opcija omogućena svim kreatorima koji imaju više od 10.000 pretplatnika.

YouTube Storiesi se polako šire na veći broj kreatora te im daju pristup novim kreativnim alatima koji uključuju mogućnost ukrašavanja videa tekstom, stickerima, filterima i slično.

Mogućnost je uveliko inspirisana onim što nude Snapchat i Instagram, ali u slučaju YouTubea Storiesi nestaju nakon sedam dana, a ne nakon 24 sata.

Cilj je putem YouTube Storiesa kreatorima omogućiti lagan način da komuniciraju sa svojim fanovima pored njihovih uređenih klipova. Danas kreatori ne okrenu kameru i počnu vlogovati, nego stvaraju profesionalni sadržaj koji zahtijeva editovanje i još mnogo posla prije objave. Stoga Storiesi služe kao komunikacija između objavljivanja videa dok su u procesu rada, moći će pokazati detalje iza scene, ponuditi teasere i slično.

Kreatori novu opciju mogu koristiti pokretanjem YouTube aplikacije, odabira ikonice kamere, a potom i opcije "Create Story". Korisnici videoservisa koji gledaju story mogu ostaviti like, dislike te srce.

Vezani članci